Мекици по африкански на Киран Джетуа

Познаваме го като атрактивния водещ с осанка на ръгбист на предаването „Африка: Кулинарно приключение” по 24Kitchen

23 April 2015

Снимка: Tales of the Bush Larder. Fox International Channels.

Киран Джетуа е шеф готвач, собственик на два от най-добрите ресторанта в столицата на Кения - Найроби. Познаваме го като атрактивния водещ с осанка на ръгбист на предаването „Африка: Кулинарно приключение”, което може да гледате отново от понеделник до четвъртък от 16,20 часа по 24Kitchen. В майския брой на EVA очаквайте ексклузивно интервю с Киран, а сега ви предоставяме една негова рецепта за екзотична закуска.

Хората в Африка закусват по различен начин съобразно местните продукти и географските условия. В страни, които дълго време са били колониални, европейците са оставили отпечатъка си и там се предлагат познатите закуски - пържени яйца, бекон, кафе, чай. В региони, в които хората се препитават от риболов - от езера, реки или океан, разпространена закуска е рибата. Много характерна закуска е тънък като палачинка хляб със сготвени бобови култури. В по-бедните региони ядат различни каши, например овесена. С две думи, африканците се хранят така, както трябва, както се стремят всички последователи на здравословното хранене - от местни и пресни продукти, отглеждани или ловувани от тях.

Мекици със сос от манго и джинджифил по Джетуа

Продукти: 500 г брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, шепа сушени червени боровинки, шепа сурови слънчогледови семки, 150 мл вода или прясно мляко, 120 г масло, 2 яйца, олио
За соса: 1 узряло манго, вода, 2 см корен от джинджифил, захар

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа сипете брашното, бакпулвера, солта и захарта. Разбъркайте добре. Добавете сушените червени боровинки и слънчогледовите семки.
2. Добавете яйцата и водата или прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност.
3. Разтопете маслото и го оставете леко да изстине. Добавете го към сместа и разбъркайте. Тестото трябва да е по-гъсто от тесто за палачинки.
4. Загрейте тиган с 1-2 с.л. олио в него. Сипвайте от сместа с помощта на черпак и пържете мекиците от двете страни до златисто. Готовите мекици увийте в кърпа или алуминиево фолио, за да ги запазите меки.
5. За соса обелете мангото и го нарежете на кубчета. Сложете го в тенджерка с малко вода и захар по ваш вкус. Добавете и обеления и нарязания на ситно или настърган джинджифил. Разбъркайте и оставете соса да се сгъсти. Може да го пасирате до гладкост.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР