Великата Мартин, родена като мъж

Невероятната история на Мартин Ротблат е разказана от „New York Magazine”. Ето я накратко

Ирина Иванова 15 May 2015

Снимка: Getty images

Мартин Ротблат е на 59 и печели по 38 милиона долара на година. Той е на първо място в класацията за най-високоплатените жени на поста изпълнителен директор в Америка. Преди 59 години обаче Мартин се ражда като 100-процентово еврейско момче, живее цели 37 години като хетеросексуален мъж, жени се, създава 3 деца и осиновява едно. И един прекрасен ден...

Днес Мартин Ротблат живее във Върмонт заедно с жена си Бина, четирите им деца и трите им кучета. Управлява бизнес за милиарди – огромната фармацевтична компания United Therapeutics, адвокатската фирма за космическо право (т.е. за правно регламентиране на човешката дейност в космоса) Sirius Satellite Radio, ашрам, в който се изповядва религията теразъм, на която той, всъщност тя, е основател. Притежава и  майндклонинг – нещо като дигитална версия на жена си в гаража на едно от именията си.

Животът на Мартин Ротблат прилича на роман от бъдещето. Ражда се като момче в средностатистическо еврейско семейство, баща му е зъболекар. Още от самото му раждане майка му е убедена, че това дете е специално и ще има различен живот. Като ученик Мартин поглъща фанатично всякаква литература, но когато става студент в UCLA, изгубва интерес към ученето и бързо напуска. Вижда картичка от Сейшелите и решава, че това е раят, който му трябва.

С няколкостотин долара в джоба си и без никаква идея какво ще прави там той заминава за Сейшелите. Запознава се с интересни хора и се оказва, че един от новите му приятели работи в базата на Еър Форс на Сейшелите, където са позиционирани сателити на НАСА. Един ден Мартин отива да разгледа базата и е силно впечатлен.

„Огромни, гигантски сателитни чинии! Все едно бях попаднал във футуристичен филм!“ Именно там му хрумва да се върне в Америка и в университета и да започне да специализира космическо право. В онези години тази специалност е съвсем прохождаща. На път за вкъщи обаче Мартин решава да се „отбие“ в Кения, където остава известно време – колкото да се влюби небрежно в едно момиче, а момичето да му роди син. Кръщават детето Илай, а малко по-късно Мартин го отвежда със себе си в Америка.

Той вече е основал адвокатската си компания, когато на парти в Холивуд среща Бина Аспен – афроамериканка, брокер на недвижими имоти и също като него самотен родител с дете, което е на приблизително същата възраст като Илай. Мартин разказва, че е бил буквално „прикован“ от Бина още в мига, в който я е видял. Кани я на танц, говорят си и след тази вечер никога повече не се разделят. Заживяват заедно, осиновяват взаимно децата си, а Бина приема еврейската религия. Имат си и още две деца.

Мартин е на 37 години, когато казва на Бина, че иска да си направи операция за смяна на пола. Тя, разбира се, е шокирана. Никога до този момент не е и подозирала, че в главата му се върти подобна идея. Мартин й казва, че от 15-годишен си се представя като жена, и то като жена, привлечена от жени.

„Тоест – казва й той не без чувство за хумор – аз съм гей. Само че жена гей.“ После обаче добавя, че ще се подложи на тази операция единствено при условие, че тя остане с него. И Бина решава да влезе в света на неговите фантазии. За Мартин това е най-щастливият миг в живота му. Въпреки това в интервю пред Хауърд Стърн през 2007 г. той, който вече е тя, признава: „Когато бях мъж, обичах пениса си и нямах никакви проблеми с него.“

Когато казва на децата им – просто така, докато са на шопинг в мола, – те успяват единствено да го попитат дали ще си остане техен баща. Утвърдителният отговор и обяснението, че той не се променя, а само сменя физическата си обвивка, не ги утешава много. Мартин се опитва да им сподели теорията си, че на света има 5 милиарда души и съответно – 5 милиарда сексуални ориентации. Не би трябвало да има никакво значение какви са гениталиите ти, както не би трябвало да има никакво значение какъв е цветът на кожата ти.

Децата обаче твърдят, че онези години са изключително мъчителни в спомените им и до днес разсъждават, че ако теорията на баща им, че гениталиите ти не са определящи за теб самия, е вярна, то тогава защо той подлага семейството си на толкова болезнен процес? Мартин обяснява избора си така: „Понякога трябва да дадеш жив пример на хората, не е достатъчно просто да говориш, защото посланието ти няма да е толкова силно.“

През 1994 г. след продължителен прием на хормони и безкрайни сеанси при психоаналитици Мартин Ротблат се подлага на възможно най-драстичната операция за смяна на пола. След това постепенно започва да „социализира“ новата си външност. Най-напред излиза, облечен в женски дрехи, в компанията само на Бина. След това – двамата, заедно с приятели, и накрая – заедно с децата си и техни приятели. Скандалът не се разминава. Децата са подложени на изключителен тормоз в училище, а всичките съседи на семейството до един се преместват.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР