Храна или химия?

Какво всъщност ядем и опасно ли е за здравето ни

02 May 2015

Има ли опасни за здравето съставки в обичайно консумираните храни? Какво пише на етикетите и как да го разбираме? Може ли без Е-та в преработените храни? Всички ли са опасни или има и безвредни? Какво има в кренвиршите? Може ли да мечтаем за салам без добавки? Кои добавени субстанции в храните могат да провокират алергии? Какво да разбираме, когато прочетем на етикета за добавен млечен или соев протеин? Какво означава добавянето на калциев хлорид в сиренето? Да се „храним“ ли от аптеките с хранителните добавки?

Проблемът е, че все още не са правени изследвания какво точно се случва в човешкия организъм, когато в него се натрупат всички безвредни малки количества химикали и те се превърнат в голямо количество химия.
EVA потърси отговор на всички тези въпроси от двама специалисти - Надя Петрова, един от водещите експерти по натурално хранене, и Кирил Вътев, собственик на една от месопреработвателните компании у нас. Интервюта с тях може да прочетете в майския брой на EVA.

„За мен най-важното е, когато говорим за храни и хранене, да го правим компетентно, достоверно и отговорно. Искаме да обясним всичките си проблеми с храната до степен, че създаваме параноя от храна – няма по-страшно от това. Дотам ли трябва да докараме хората? Да смятат, че с храната се тровят? Истината е, че ти не си това, което ядеш, а което мислиш“, казва Кирил Вътев. Той и Надя Петрова ще се опитат да ни отговорят на въпроса какво точно ядем – храна или химия? Само в EVA, само през май.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР