Панчакарма с д-р Виджай

Галерия за масажи „Рудраакша“ организира двуседмичeн панчакарма ритрийт в хотел Green Life в Банско от 15 до 29 май. Осъществява се с препоръките и участието на д-р Виджай Упадхиай, аюрведа лекар

Елка Влаховска 01 May 2015

Снимка: Галерия за масажи „Рудраакша“

Д-р Виджай е завършил образованието си в университета „Амбедкар“ в щата Бихар и има докторска степен по аюрведична медицина от университета „Махатма Ганди Грамодей“. Прилага знанията си за профилактика на здравето и за лечение на хронични болести с неизяснен произход, като диабет тип 2, ревматизъм, анкилозиращ спондилит (болестта на Бехтерев), есенциална хипертония, затлъстяване, неврологични, метаболитни и различни психосоматични болести. В основата на лечението е балансирането на дошите (вата-пита-кафа). Терапиите се определят индивидуално за всеки. При посещението си у нас д-р Виджай ще прилага и непознатите досега в България ягия (церемония на огъня) и терапевтична медитация в рамките на панчакарма ритрийта в Банско.

Както знаем, панчакарма е серия от процедури, която пречиства в дълбочина тъканите на тялото от токсини, отваря фините канали, внася жизненоважна енергия, която ни кара да се чувстваме здрави, уверени, спокойни и щастливи. За постигането на този терапевтичен ефект панчакарма програмата включва диета, ръководни принципи за начина на живот, йога, медитация, билкови препарати, масажи и очистващи процедури. Красивата планинска природа над Банско създава благоприятна среда за спокойно съзерцание и изцеление. След двуседмичния престой човек се чувства не само пречистен и подмладен, но може успешно да се пребори с нездравословните си навици на живот или със зависимостта си от лекарства.
Под ръководството на д-р Виджай Упадхиай в програмата на ритрийта в Банско през май ще бъдат включени и две нови терапии, прилагани в аюрведа. 

Ягия (церемония на огъня)

Според аюрведа във физическия свят съществуват две основни енергийни системи: топлина и звук. При провеждането на ягия се съчетават топлината от огъня и звукът от монотонното повторение на ведичните мантри – за постигане на желаното физическо и духовно здраве. При ягия билките и лекарствата се изпаряват и навлизат в човешкото тяло през носа, белите дробове и порите на кожата. Това понякога е най-лесният, по-малко изморителният, слаборисков и много ефективен начин лечението да стигне до всяка клетка на тялото.

Терапевтична медитация

Тя е специално създадена да внесе спокойствие и баланс чрез осъзнаване, състрадание и споделяне. Чрез нея човек може да промени наклонности, които вредят на здравето и благополучието или са „подтиквани“ от самото заболяване. Така може да се разкъса порочният кръг, който „затваря“ пациента в болестта. Дори и когато тя е неизлечима, терапевтичната медитация може да доведе до спокойното й приемане или до осъзнаване и намерение, което да стимулира оздравителния процес. 

Повече информация за панчакарма ритрийта в хотел Green Life в Банско през май може да видите на www.rudraaksha.net

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР