Арнадотир, която оплете косите на Бьорк

Исландската художничка, създала прочутата скулптурна прическа на Бьорк, идва в София за Дома Арт фест

Адриана Попова 25 May 2015

Достатъчно е някой да се казва Арнадотир Храндутар, за да искаме веднага да се запознаем с него. Още повече когато това е името на дизайнерката на Бьорк, известна с артистичния си псевдоним Шоплифтер. Тя е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й Medulla (2004), както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ (2003).

След появата на Medulla певицата разказва, че идеята за прическата e вдъхновена от нейн сън, в който двете с Шоплифтер танцували една около друга и оплитали косите си. В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк – МоМА като част от голямата ретроспективна изложба на творчеството на Бьорк.

За Исландия се знае, че хората там обичат да плетат пуловери и да ги продават на туристите, дошли да видят гейзерите. Като истинска исландка Арнадотир също обича да плете, но коса. Години наред тя изучава начините на употреба и символната й природа. Косата за Шоплифтер е оригинална, креативна тъкан, повод за изкуство.

Художничката ще гостува на тазгодишния ДОМА Арт фест: Нордика. Шоплифтер ще създаде инсталация от човешки коси, наречена „Vanity Disorder“ - триизмерна скулптура на стена, направена от коси в различни цветове, символизираща хаоса на суетата. Тя ще се срещне и с публика на 30 май от 16 ч. в галерия „Индустриална“ на ул. „Индустриална“ 11.

Заедно с Шоплифтер в София от Скандинавия идват още над 40 артисти с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии. За първи път фестивалът, представящ ежегодно културата на различна държава, ще ни запознае не с една, а с цели пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

ДОМА Арт фест: Нордика ще се проведе от 28 май до 20 юни в София и Пловдив. Инфо на https://www.facebook.com/DomaArtFestival и на www.domaartfest.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР