Краси открива Америка, Америка открива самодивите

Имат ли шанс самодивите да пробият монопола на вампирите?

eva.bg 26 May 2015

В края на май адвокатката от Лос Анджелис Краси Зуркова ще гостува в София по повод българското издание на книгата й „Самодива“, която влезе в топ 100 на „Амазон“, беше горещо препоръчвана в социалната мрежа Goodreads, а литературните критици я определиха като „поетичен и въздействащ дебют“ (Publishers Weekly) и „интелигентно написана, тъмна романтична история“ (Library Journal). 

Романът е сравняван със „Здрач“, „Джейн Еър“ и „Тайната история“ на Дона Тарт. В него се разказва за Теодора Славин, която заминава да учи пиано в Принстън. Пришълката от България се сблъсква с арогантността и незачитането на американския елит, учещ в университета.

Докато се опитва да се адаптира към новия си живот, тя е въвлечена в чувствен и мистичен свят от двама братя – Джейк и Рис. Старогръцки митове се преплитат в книгата с легенди за самодивите, в които Краси се влюбва още в детските си години в Елена.

Тя заминава за Щатите през 1993 г., учи в Принстън (автобиографичната линия в книгата), а после и право в Харвард. Заради 14-15-часовия си работен ден като адвокат и пътуването си до Лондонския книжен панаир, където „Самодива“ получи подобаващ интерес, Краси Зуркова не успя да отговори по мейла какво е усещането да вземеш в ръце собствения си роман, издаден с твърди корици от Harper Collins, които имат в портфолиото си Агата Кристи и Паулу Коелю. И имат ли шанс самодивите да пробият монопола на вампирите?

Ще чакаме отговорите й на българска земя. (Дали и тук ще подписва книгите с яркото червило в стил Амели Нотомб, с което така ни хареса на кадрите от представянето на книгата в Америка?)

P. S. Специално за читателите на EVA издателите на „Самодива“ от „Егмонт“ показват за първи път корицата на българската версия.

1 КОМЕНТАР
1
Рал
27 May 2015, 11:45

Кога и къде ще бъде срещата с авторката в България?

ТВОЯТ КОМЕНТАР