Положителното мислене може да навреди на вас и на другите около вас

Защо са неефективни съвременните стратегии за търсене на щастие? На този и още провокативни въпроси търси отговор в книгата си „Противоотрова“ Оливър Бъркман

Адриана Попова 24 May 2015

„Книгата “Противоотрова” взема всеки наръчник за самопомощ, който сте чели, и го преобръща наопаки – изключително забавна книга, изпълнена с дълбоки прозрения”, Лос Анджелис Таймс

Защо са неефективни съвременните стратегии за търсене на щастие? На този и още провокативни въпроси търси отговор в книгата си „Противоотрова“ Оливър Бъркман, въоръжен с британско чувство за хумор и опита си като специализиран в социалната психология журналист от вестник „Гардиън“ и популярен блогър.

Книгата вероятно ще разгневи привържениците на положителното мислене с твърдението, че може да бъде вредно и да доведе до потиснатост и неразумни решения. Според Бъркман то е една от причините за глобалната криза от първото десетилетие на XXI век, която тръгва от лошите ипотечни кредити, раздавани масово в САЩ. Купувачите на жилища, които мислят положително, си внушават, че всичко, което си пожелаят (визуализират) може да бъде тяхно и че те все някак ще успеят да върнат кредита. От своя страна банките виждат само изгодата от раздаването на подобни кредити. После всичко се спуква, е, не без участието на добрата стара алчност.

Бъркман разказва за опита на древните стоици, води ни в Музея на провалите в САЩ, на празника на мъртвите в Мексико, за да намери реалните опори в живота, идващи от философията, религията и здравия разум и да предложи един “негативен” път към спокойното приемане на нещата извън лабиринта от изкуствена бодрост и рецепти за успех на селф-хелп литературата.

Предлагаме ви откъс от „Противоотрова“, издадена у нас от ИК „Еднорог“

 

За прекаления стремеж към щастие

“Опитайте се да си поставите такава цел: да не мислите за бяла мечка, и ще видите, че проклетото нещо ще се върти в главата ви всяка минута.” Фьодор Достоевски, Зимни бележки за летни впечатления”

Човекът, който претендира, че се кани да разкрие пред мен тайната на човешкото щастие, е осемдесет и три годишен, с обезпокоително оранжев тен, който по никакъв начин не подсилва неговата убедителност. В тази декемврийска утрин, малко след осем часа в един баскетболен стадион с угасени светлини в покрайнините на Сан Антонио, Тексас, предстои – според оранжевия човек – да науча “единственото, което ще промени завинаги живота ви.” Скептичен съм, но не толкова, колкото бих бил поначало, тъй като съм само един от петнайсетте хиляди участници в “Открий мотивация!”, “най-популярният семинар за бизнес-мотивация” в САЩ, и ентусиазмът на останалата част от публиката започва да ме заразява.

- Значи искате да знаете? – пита осемдесетгодишният мъж, доктор Робърт Х. Шулър, ветеран на селф-хелп движението и негов гуру, автор на повече от трийсет и пет книги, посветени на силата на позитивното мислене, а освен това и пастор-основател на най-голямата църква, изградена изцяло от стъкло, в САЩ. Тълпата отговаря с утвърдителен рев. По-притеснителните британци като мен по принцип не реват утвърдително на мотивационни семинари в тексаски баскетболни стадиони, но атмосферата пропъжда отчасти моята въздържаност. И аз рева, но по-тихичко.

- Ето за какво става дума тогава – заявява доктор Шулър, крачейки вдървено по сцената, украсена с два огромни банера, на които пише “Открий мотивация!” и “Постигни успех!”, със седемнайсет американски знамена и голям брой растения в саксии. – Ето кое ще промени живота ви завинаги – и той излайва една едносрична дума: - Вън! – а после прави драматична пауза, преди да довърши мисълта си: - Изхвърлете вън от живота си думата “невъзможно”! Вън! Вън завинаги!

Аудиторията се взривява. Не мога да потисна разочарованието си, но от друга страна, вероятно не трябваше да очаквам нещо по-различно от “Открий мотивация!”, събитие, на което силата на чистата позитивност се поставя над всичко.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР