Анатомия на безкрайното

Размисли, породени от една изложба

Милена Фучеджиева 31 May 2015

Едва ли има човек в София, който да не знае, че в галерия „Райко Алексиев“ беше представена изложба с гигантски снимки на „гола стара жена“. Като „гола“ и „стара“ са ключови думи. Изложбата е „Мигновения“ на Юлиан Табаков с актрисата Златина Тодева в главната роля.

Златина, или Мама Злата, както е известна в гилдията, е легенда в артистичните среди, страхотна актриса, изиграла като млада всички класически женски роли. Във вече съвсем зряла възраст й се случва нещо прекрасно – голямата ни режисьорка Юлия Огнянова я кани да играе в моноспектакъл по великолепните разкази на Екатерина Томова „Забравените от небето“.

Така тя се възражда, получава втори артистичен живот, в който участва не само в класически, но и в експериментални спектакли на млади автори, както и в киното. През 2005 година среща младия Юлиан Табаков,  художник, живеещ и работещ в Швеция като сценограф.

Той снима плаката на представлението на Сфумато „Анатомия на крайното“, за който Мама Злата трябва да се съблече гола. Табаков е безумно впечатлен от младия дух и разкрепостеността на актрисата, която явно няма проблем да позира гола дори и на 79 години.

Между тях пламва искрата на изкуството и през 2007 г. Табаков я поканва да направят общ проект, в който да продължат започнатото от плаката. За съжаление, три месеца по-късно след общата им работа Мама Злата внезапно умира. Художникът фотограф замразява проекта, почтено изчаквайки да минат 8 години от смъртта й, за да го изложи в „Райко Алексиев“.

Желанието на автора да предизвика размисъл по вечните теми за старостта, любовта и смъртта успява повече от добре. Влизайки в галерията, която не е малка софийска галерийка, а великолепно сериозно пространство в центъра на София, си посрещнат фронтално от гигантски фотос, заемащ цяла стена – голата Мама Злата, отпусната в ръцете на режисьора Марий Росен, който е другото действащо лице в някои от фотографиите.

Асоциацията с „Пиета“ е търсена и веднага открита. Някои виждат в снимката син, прегърнал умиращата си майка. Заставайки в средата между огромните фотоси, заели и трите големи стени на галерията, ефектът е потресаващ.

Реакциите на изложбата са крайни – от възхищение до отвращение. В коментарите под текстовете във вестниците стават скандали дали това е изкуство, а авторът е наричан „психопат с фотоапарат“. Някои медии публикуват само част от отразяването си на изложбата, а за да видиш снимките, трябва да кликнеш върху обяснението, че „Целия материал и снимки от изложбата можете да видите тук, съдържанието не е подходящо за лица под 18 години“.

Юлиан Табаков е обвинен във всички възможни грехове. Че е злоупотребил с една възрастна беззащитна жена. Осквернил е паметта й. Накърнил е чувството за естетика на един куп хора. Мотивите му са изключително низки – печели слава и пари (?) на гърба на Мама Злата, която няма как да се защити, защото е мъртва.

Би било интересно какви биха били реакциите, ако ролите бяха разменени – гол старец в ръцете на гола млада жена. Вероятно една идея по-толерантни, защото сме свикнали младата женска голота да бъде експлоатирана, а „мъжете, дори и стари, са пичове“.

Свидетели сме каква битка води в момента Мадона да докаже, покаже и обработи съзнанието на човечеството, че да си на 56 години, не означава да престанеш да бъдеш жена. И каква ужасна съпротива, омраза и безмилостни подигравки предизвиква битката й. В такива моменти мъжете често са жестоки заради пълното им неразбиране какво е да си жена. За разлика от тях, ние сме свикнали не само на радостта от това да си жена, но и на болката, която съпровожда всяка от нас повече или по-малко.   

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Валентина
18 June 2015, 15:47

Несъмнено, Златина Тодева е направила своя съвсем съзнателен избор - да изиграе тленността.
Светла и памет и мир на душата и.

1
Татяна
02 June 2015, 13:48

Много харесвам Златина Тодева,прекланям се пред таланта и смелостта и да разбива табута.Статията много ми хареса.Абсолютно съм съгласна с всяка дума.

ТВОЯТ КОМЕНТАР