Дъщерята на президента и златото на траките

Станка Желева се „забърка“ с тракийските съкровища, които отпътуваха за изложба в Лувъра. Чрез фондацията си EasyArt тя издаде илюстрирана детска книжка с любопитните истории, свързани с откриването на скъпоценностите, лежали хиляди години под българските земи

Ваня Шекерова 30 June 2015

Снимка: Светослав Караджов

Самата Станка участва в книжката не само като „прост художник“, а и като историк – преди две години тя най-сетне се дипломира в специалността история в СУ „Св. Климент Охридски“. Пиша най-сетне, защото зная как заради баща си, покойния вече Желю Желев, бяха я късали 7 пъти на един и същи изпит в Историческия факултет, където беше кандидатствала с мечтата да стане археолог.

И как отмъстителността на част от академичната общност я накара да промени пътя си, заминавайки да учи графичен дизайн в Париж. Откъдето се върна омъжена за колумбиец и с родени една след друга две дъщери, латино сериал, както казва самата Станка.

В момента и един от братята на съпруга й Адриан е тук, влюбен в българка и твърдо решен да остане. Станка му казва „шурето“ и говори с него на испански, за разлика от френския, на който непрекъснато превежда на мъжа си.

Тя комай единствена от наследниците на българските президенти от времето на демокрацията е „на светло“. Знаете ли поне как се казват синът и дъщерята на Петър Стоянов? Или с какво се занимават синовете Ивайло и Владимир на Георги Първанов?

Eдиният май се ожени, ама кой от двамата... Не вярвам над тях да тегне забрана да се афишират както над дъщерите на Путин. Нали знаете оня виц, че след като от президентския пресцентър в Кремъл оповестили, че и двете живеят на територията на Русия, Холандия обявила, че се готви за война.

Наскоро под формата на тежко журналистическо разследване в руска медия се появи текст, в който се твърди, че по-голямата дъщеря на Путин работи като учен и обича да танцува рок. Беше илюстриран и със снимки на непознато лице, като дори се твърдеше, че тя е променила и фамилията си, без да е ясно дали е омъжена, или не.

Виж, в Щатите знаят всичко за прословутата щерка на Бил и Хилъри Клинтън, която наскоро ги направи баба и дядо. Даже беше въведен термин „бившата първа дъщеря“ за нея, не знам дали наричат настоящи първи дъщери сега децата на Барак Обама.

Но думата ми беше за Станка – единствената жива наследница на първия демократично избран президент Желю Желев, около която няма нищо скрито-покрито. Просто тя е такъв характер – открит и честен, скромен и работлив човек. И личност, отдавна излязла от сянката на известния си баща, със собствен път и своя житейска мисия. Която следва, без да я натрапва, съчетавайки любовта си към изкуството с любовта си към децата.

Така се ражда идеята да бъде направена забавно илюстрирана книжка със забавно разказани сами по себе си прелюбопитни истории за това при какви обстоятелства са били открити уникалните тракийски съкровища. Книжката се разпространява със списание National Geographic Kids, а преведена на френски и с твърди корици, се продава в Лувъра, докато българските тракийски съкровища са изложени там.

Станка, която винаги може да ви изненада с нов виц, искрено се забавлявала, рисувайки прасето, което една година било хранено от случайно намерен в лозето на двама братя от Вълчитрън супник от 24-каратово злато. Или със златните зъби, които някои от селяните си направили от части от другите съдове, изровени през 1924 г. Или с огърлицата на продавачката в бакалията на Сопот, случайно забелязана от археолозите, разкопаващи могила край близкото село Дъбене...  

Станка си има съавтори и в писането на историите, и в илюстрирането им. Както и „коректор“ в лицето на един от кураторите на изложбата в Лувъра, французин от гръцки произход. Той настоявал да бъде изрично отбелязано, че всички експонати, образци на тракийското ювелирно изкуство отпреди хилядолетия, са били изработени в гръцки ателиета.

Това обаче можем да подминем с намигване, все пак книжката, която съпровожда експозицията в най-големия и най-посещавания европейски музей, се казва „Невероятните истории на съкровищата на България“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР