Дъхава магия

Всяка година преди ароматната експлозия на липите въздухът е белязан с нежния дъх на орловите нокти

Мануела Панайотова 27 June 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Този храст е от семейство бъзови и има около 180 вида. Повечето от тях се отглеждат за жив плет, но китайската фитотерапия определя растението като ценна билка, която активира енергията на кръвта, бори високо кръвно, вируси и бактерии.

Пак според китайската народна медицина орловите нокти имат охлаждащ ефект върху организма. Според нея прекомерният огън в тялото е причина за болести и приемането на билката под формата на лекарство, чай, храна, напитка или козметичен продукт охлажда тялото и потушава симптомите. Ароматът на цветовете се използва в ароматерапии и влияе благотворно на хора, живеещи в силен стрес.

Реших да затворя в бутилка уханието на орловите нокти, като направя сироп от цветовете. Използвах 2 чаши цветове, добре измити, 2 чаши вода и 2 чаши захар.

Как го направих:

Смесих водата и захарта и оставих на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно. Отстраних от огъня и 5 минути по-късно добавих цветовете. Оставих ги в сиропа за 24 часа. Прецедих.

Това, което се получи е истинска магия - дъхава и целебна.

Можете да разредите сиропа с каквото ви хрумне. Добра комбинация е тази с газирана вода, лимонови резени и резени от краставица. Ако прибавите и водка, ще получите безценен летен коктейл.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР