Другият Истанбул

Макар че понякога няма нищо по-вкусно от един симид или бюрек с айрян, крайно време е да разчупим клишето за кухнята на съседите. Огромният мегаполис всеки път изненадва със скоростта, с която се появяват новите заведения

Любомир Василев 05 August 2015

Това напълно важи за създадените места от архитектите от студио „Аутобан“. Носители на редица международни награди, с реализирани идеи в Лондон и Мадрид, проектираните от тях заведения диктуват тенденциите в Истанбул. Под тяхната шапка са известните House Café с над десет локации в града.

Това са европейски изглеждащи заведения оазиси, в които като с магическа пръчка можеш да избягаш от шума на Ориента. Освен тях за обяд или вечеря препоръчвам Müzedechanga, разположен в градините на музея „Сакип Сабанджъ“ на Босфора, до който се стига по суша и по вода.

Бързият ръст на икономиката и размерът на мегаполиса стимулират откриването на супер места. Едно от тях е отвореният неотдавна клуб „Сохо хаус“, където можеш да се почувстваш по различен начин. Разположен е в „Палацо Корпи“ – сграда, построена от генуезки търговец през 1873 г. и превърнала се архитектурна забележителност на Истанбул. Това е клуб с членска такса 1300 евро. Отсядането в хотела обаче дава на всеки привилегията да изживее луксозните удоволствия на едно уникално място. Сред тях са закуска, обед или вечеря например в ресторант Allis с фантастична гледка към града.

Другият ресторант, в който се чувстваш като в Ню Йорк, е „Феникс“. Архитектурата е смесица от колониален и модерен стил, но усещането е напълно съвременно. В петък и събота след полунощ ресторантът се превръща в клуб. Седемметровата снимка от Кения на американския фотограф Питър Биърд допринася много за атмосферата. Собствениците на „Феникс“ притежават и един от ресторантите, който води класацията за най-добър ресторант поне от 5 години насам – Ulus 29, който освен добрата храна има най-запомнящата се гледка със залез към Босфора.

В Истанбул програмата трябва да се прави така, че да се предвидят разстоянията и големите задръствания, които са денонощни. Приятно място за  лятото е познатият вече „Зума“ (част от веригата) на Босфора, до който може да се стигне и с яхта.  

В града се откриват все по-големи и по-модерни шопинг центрове. В неотдавна появилия се Zorlu Center вече има любимия ми магазин за деликатеси, част от веригата Eataly, както и доста други заведения, включително и италиански ресторант на Джейми Оливър.

Турската кухня е третата по разнообразие след китайската и френската. И постоянно се развива и обновява, без обаче да загубва корените си. Традиционната храна, част от която и ние познаваме от домашната си кухня, е съхранена и лесно достъпна. Към нея постоянно се добавя съвременeн прочит на класиките, което прави честите разходки до Истанбул съвсем оправдани.

От проверените турски ресторанти №1 е Hunkar. Намира се в квартала „Нишанташъ“ и съществува от 1950 г., предаван от поколение на поколение. В него всички традиционни гозби са направени с прецизността на френската кухня. Непосредствено до него е разположен „Деликатесен“ – чудесно място за питие, което може да бъде в Лондон или Париж не само като дизайн, храна, а и като хора, които събира.

И накрая – моето откритие за сезона, рибният ресторант Kiyi. Ако сте си мислили, че сте яли хубава риба, ще разберете, че сте живели в заблуда, след като опитате изпечения на дървени въглища цял калкан, поднесен с печени чушки. Намира се на една от многобройните марини. Възрастният собственик говори за копривщенските си корени, докато ви поднася за десерт дюля с каймак.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

The House Café - www.thehousecafe.com

Müzedechanga - www.changa-istanbul.com

Soho House - www.sohohouseistanbul.com

The Allis - www.theallisistanbul.com

Fenix - www.fenixistanbul.com

Ulus 29 - www.ulus29.com

Hunkar - www.hunkarlokantasi.com

Kiyi - www.kiyi.com.tr

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР