„Тотал щета“: Запознайте се с лошата Бриджит Джоунс

Всички пътища в романтичните комедии водят към Единствения. От днес в кината

Ирина Иванова 07 August 2015

Ейми Шумър сигурно би ме застреляла заради това сравнение, обаче нейната Ейми от „Тотал щета“ (според обясненията на актрисата, която тук е и сценарист, филмът е точно 48% автобиографичен и затова героинята й носи нейното истинско име) наистина ми напомня култовата Бриджит Джоунс. Бриджит беше романтична, разсеяна, дебеличка, малко нещо мекотела, но сладка в категоричната си убеденост, че пътят към щастието минава през отслабването и намирането на Голямата любов. Ейми от „Тотал щета“ пък, също едричка междувпрочем, е нахакана, промискуитетна, малко цинична и не на последно място – и през ум не й минава да отслабва или да чака Голямата любов. И двете обаче минават през различни мъже, за да стигнат в крайна сметка до Единствения или поне до негово подобие. Всички пътища в романтичните комедии водят към Единствения, знаете.

Значи Ейми е на 30+ и работи в лайфстайл списание, което публикува материали от типа: „Не си гей, просто тя е скучна“ или „Най-грозните деца на знаменитости“ и т.н. Шефка й е Тилда Суинтън и тук трябва да кажа, че Тилда, която е икона на независимото кино, за първи път се появява като ординерна красавица – с дълга коса, изкуствени мигли, фон дьо тен, коректор под очите и всичко както си му е редът. На мен лично ми е много смешно дори онова, което предполагам, че се случва в главата й, докато фризьорите и гримьорите на филма я подлагат на тази „пълна промяна“ и я лишават от емблематичната й андрогенна визия. Но стига за нея. Нашата Ейми си живее волен и щастлив ергенски живот, в който има място за много мъже, понеже никой никога не й е втълпявал разни глупости за принца на бял кон, напротив – баща й в детството й непрекъснато я карал да повтаря, че моногамията е нереалистична и невъзможна и че идеята за моногамно съществуване е най-големият бич на човечеството. Обаче в някакъв момент в леглото на Ейми попада странен тип, който разваля всичко като не се задоволява със секс за една нощ, ами иска и още.

Много е вероятно да не сте чували Ейми Шумър. „Тотал щета“ е първият пълнометражен филм за голям екран, в който тя изпълнява главна роля. В Америка обаче Ейми е много известна със стендъп шоуто си Inside Amy Schumer, което се излъчва по комедийния канал Comedy Central и на практика е една от малкото изцяло комедийни актриси. Цяло чудо е, че едва сега някой – в случая това е режисьорът Джъд Апатоу - решава да изпробва таланта й и в киното. Опитът е успешен. „Тотал щета“ е свежа и някак „газирана“ комедия – остроумна, бодлива, заядлива. Изгледах я с удоволствие, обаче през цялото време си мислех, че на Ейми Шумър чисто и просто й липсва харизма. Това е, което не достига и на филма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР