Тигран и Ованес Торосян - два чифта сини очи с три години разлика

Братски двойки „играят“ себе си отпреди двайсет и повече години, пресъздавайки стари свои детски снимки

Ваня Шекерова 21 August 2015

Забавлявайки се с една все по-разширяваща се тенденция хора да възпроизвеждат, или както е модерно да се казва – да римейкват свои детски снимки, решихме да поставим няколко двойки братя на изпитание – да се върнат в смешните кадри отпреди повече от двайсет години. Да пресъздадат атмосферата, настроението, дори физиономиите на онези хлапета, които са били някога.

Представяме ви Тигран и Ованес Торосян.

Когато се преместило от Армения в България, семейството на Тигран и Ованес Торосян много често трябвало да сменя квартири. И на момчетата се налагало непрекъснато да се запознават с нови деца в кварталите и в училищата. И да обясняват откъде са, какви са, защо са. Така че солидарно си измисляли някаква история, нови имена и така се представяли. Докато веднъж, в битието си на „мексиканци“ – братята Торос, единият Джон, другият Сенаво (Ованес, прочетен обратно), не били подло разобличени от сина на хазяйката.

Първи по-малкият, Ова, започнал да снима с подарена им любителска камера домашни скечове. В шести клас го записали в театрална школа, където брат му трябвало да го води и да го взема след репетиции. Тигран имал желание да стане архитект до момента, в който изгледал едно представление с участието на брат си. Та той първи кандидатствал в НАТФИЗ и го приели от раз. Това не помогнало на по-малкия брат Торосян да преодолее приемните изпити три години по-късно „с връзки“ – справил се съвсем сам. Но както казва Тигран: „Ованес пред камера е на ръба на гениалността“. Което не пречело на всички в НАТФИЗ първия семестър да му казват Тигран, макар двамата да си приличат май само по странните за арменци сини очи (на големия са по-тъмносини – б.а.).

Действително камерата до такава степен обича сините очи и изпитото лице на Ова, че още в четвърти курс той се озова в Кан с „Източни пиеси“. А после още веднъж с „Аве“, където първи започва да снима ролята Тигран, но след като снимките се проточват и той остарява, я завършва Ованес. В „Тилт“ пък Тигран е одобрен за ролята на Дъвката, но понеже брат му е взет за ролята на Гого и понеже все пак си приличат, без да са братя по сценарий, по-големият се отказва в полза на по-малкия – така Ова изиграва Дъвката. А и двамата Торосян са на мнение, че по-важно от това да ти запомнят името, е честта на фамилията. Която впрочем е артистична до не знам кое коляно – дядовци оперни певци, актьори с титла заслужил артист, режисьори. Баща им Магърдич Торосян заедно с брат си имал в Армения частен оперетен театър. А дядото по бащина линия бил любител фотограф, от него е направена снимката, която двамата братя възпроизведоха. Тя е първата на Ованес

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР