Ароматерпия след пластични корекции

Или чудните свойства на растителните масла

Ваня Шекерова 29 August 2015

Все повече хора търсят немедикаментозна алтернатива за възстановяване на кожната тъкан след хирургични интервенции, в това число след пластични операции. Ароматерапията предлага регенерация на клетките, заздравяване на следоперативни рани и белези от всякакъв вид.

Пролетина Михайлова е професионален ароматерапевт, прави ароматерапевтични консултации, индивидуални ароматерапевтични рецепти и ароматерапевтични масажи. Част е от преподавателския екип на Любов Петрова, която работи с професионалните масла на марката Tisserand у нас


Състоянието на кожата след пластична операция
Тъканите са неестествено плътни, усещат се като изтръпнали, напипват се уплътнения и бучки. Кожата като цяло се усеща доста опъната. След такива операции може да има известна трудност при съкращаване на мускулите. След лифтинг на лице, след ринопластика или липосукция се появяват отоци, остават синини. Отоците изчезват от 5 до 7 дни, а синините – за повече. Всички тези състояния са преходни, но ароматерпията може да съкрати оздравителния период.
Белезите се образуват, тъй като при операцията е засегната и дермата. Белезите са всъщност регенерирали клетки на дермата. Категорично може да се намали образуването им и да се помогне на отстраняването им с помощта на етерични масла.

Кога може да се въздейства
Може да се започне с обработка на оперативната рана, след като тя заздравее напълно. Трябва теренът да е сух. Да няма конци. Тогава може да се прилагат смеси от базови и ароматни масла целенасочено. През цялото време трябва да се пази от слънце, чиито UV лъчи предизвикват хиперпигментация на белега. Слънцето също стимулира образуването на нова съединителна тъкан, т. нар. цикатрикси. При пресни белези да се избягва сауна, прекомерно охлаждане, тежки физически натоварвания.
Ароматерапията може да помогне с базови и етерични масла в подходяща комбинация. Чисти етерични масла не бива да попадат върху кожата.

Важните базови масла
невен Това е инфузионно масло, получено чрез накисване на цветове невен в масло носител – зехтин, гроздови семена. Маслото от невен спомага за по-бързото зарастване на рани. Известно е и с противовъзпалителните си качества. Бързо разнася синините, защото стимулира циркулацията, намалява възпалението в увредените тъкани.

жълт кантарион Също инфузионно масло, в миналото са наричали жълтия кантарион средство срещу 99 болести. Истински ненадминато е при кожни травми и изгаряния. Действа болкоуспокояващо, противовъзпалително и силно стимулира кожната регенерация. Наред с маслото може да се правят промивки и компреси със запарка от жълт кантарион. Единствената предпазна мярка е свързана с неговата съставка хиперицин, която има фотосензитиращ ефект. Т.е. при излагане на UV лъчение може да доведе до слънчево изгаряне. Такъв ефект имат и цитрусовите етерични масла.

Таману, или калофила Много ценно и малко известно масло, което по химичния си състав се намира някъде между базовите и етеричните масла. Добива се от ядките и плодовете на вечнозелено дърво от Югоизточна Азия и Полинезия. Това масло има забележителна способност да стимулира изграждането на нови клетки. Действа противовъзпалително, обезболяващо, антимикробно, антиоксидантно, противовирусно и доказва способността си да прави кожата еластична, стегната и гладка. Може да се използва във всички антиейдж продукти, които си приготвяме сами. Има лека миризма, която трудно се прикрива дори с етерични масла. Освен при възстановяване след операции, това масло има много добър ефект върху кожата при подагра, екземи, псориазис, акне, микози, херпес зостер. Помага при лицеви невралгии и ревматизъм. Успокоява суха, напукана, сърбяща кожа. Помага при изгаряния, спукани капиляри и възпаления от всякакво естество.

шипка Традиционно се използва при третиране на белези, но и при бръчки, стрии, акне, дерматит и други кожни дефекти. Има способността да подпомага регенерацията на тъканите. Нормализира цвета на кожата, намалява хиперпигментацията. Това се дължи на уникалния му състав – комплекс от витамин А и ненаситени мастни киселини омега 3 и омега 6, които са 77% от състава му. Има и омега 9, бетакаротин, флавоноиди.    

жожоба Маслото от жожоба e с молекулярна структура, подобна на човешкия себум. Засилва синтеза на колаген и регенерацията на клетките. Създава невидим защитен слой върху чувствителната кожа и я предпазва от влиянието на околната среда. Има доказано антибактериално, антимикотично и антиоксидантно действие. Често се прибавя в продукти за кожа, склонна към акне.

вечерна иглика Заради високото съдържание на гамалиноленова киселина ускорява зарастването на рани.

морков Инфузионно масло от корените. Подпомага регенерацията с високото си съдържание на бетакаротен и витамин А, а също и на В, С ,D, E, F…

алое вера гел От листата на алое вера, използва се както вътрешно, така и външно. Доказано увеличава синтеза на хиалуронова киселина.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР