Царевица на клечка

Нека да е сладолед, този път от царевица

Мануела Панайотова 22 August 2015

Снимка: Мануела Панайотова

В тая томителна жега самата мисъл да включа фурната ме изпотява. Пазарът прелива от пресни плодове и зеленчуци, но все ме тегли към нещо ледено и сладко. Какво пък, нека пак да е сладолед, този път от царевица. Изборът ми може да е странен, но не е случаен.

Царевицата води началото си от Централна Америка и за местните хора е била както основен поминък, така и важна част от културата им. Според легенда на ацтеките, боговете изпращат златна градушка (царевица), за да нахранят хората. Тези златни зрънца съдържащи цяла гама витамини, белтъчини, въглехидрати и баластни вещества имат широко приложение в кулинарията. Освен за хляб, сладкиши и полента, те се ползват и за направата на сладолед. В Бразилия голяма част от сладоледа е от царевица със сметана или кондензирано мляко. Не се учудвам, правила съм сладолед от какво ли не, но такава плътност и кремообразност с минимум съставки не бях постигала.

Използвах две царевици, кутия кокосово мляко, 4 с. лъжици захар, 1/2 ч. лъжичка екстракт от ванилия и щипка сол.

Как го направих: Изпекох царевиците на барбекю. За да се разтвори захарта я оставих на слаб огън с кокосовото мляко и ванилията. Смесих топлата смес с царевичните зърна и блендирах до гладка маса. Прецедих през тензух. Излях течността във форми за сладолед и оставих във фризер за една нощ.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР