"Ваканция": С глупостта шега не бива

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за второто не съм сигурен" - е един от най-често цитираните афоризми на великия Айнщайн. Комедията "Ваканция" за пореден път ни убеждава в правотата му. В кината от днес.

Ирина Иванова 27 August 2015

Дори ако ей сега дойде някой и ми каже: Който не гледа новия „Хитмен“ ще бъде осъден на доживотен затвор, пак няма да го гледам. Осъзнах, че има и нещо хубаво във факта, че наближава краят на лятото. Нещо, което ти дава сили да продължиш напред и да влезеш в септември с усмивка на уста, надежда в сърцето и прочие. Това „нещо“ е, че идва и краят на върволицата летни блокбастъри, които човек всяко лято трябва да изтърпява. А понякога и да не изтърпява.

Сбогом значи на всякакви железни човеци, отмъстители, спайдърмени, ексмени, антмени и т.н.! През лятото, уважаеми супергерои и чудовища, сте в такава висока концентрация, че колкото и да ви харесвам, просто не издържам.

От днес в кината тръгват два нови филма – „Хитмен: Агент 47“ и „Ваканция“. Избирам по-малкото зло. В него поне участва Крис Хемсуърт.

„Ваканция“ е крайно непретенциозна семейна комедия. Неприлично непретенциозна дори. Мъж с ужасно глупаво изражение (извинявай, Ед Хелмс, но си е така) решава да изненада жена си (Кристина Апългейт, спомняте си я вероятно като дъщерята на семейство Бънди от ситкома „Женени с деца“) и двете си деца с неочаквана ваканция в любимия си увеселителен парк от своето детство Уейли Уърлд. Жена му е силно разочарована, тъй като предпочита Париж като дестинация, вместо инфантилния Уейли Уърлд. Така или иначе ваканцията се превръща в абсолютно бедствие и всички планове отиват на кино.

Какво може да ви обещае този филм? Глуповат хумор, дебелашки, леко идиотски дори през повечето време, а на моменти – свръхидиотски. Добрата новина е, че когато набере скорост и достигне  свръхидиотската си фаза, филмът по някакъв абсурден начин наистина успява да те разсмее. Ако това може да се приеме за добра новина.

И да, участва Крис Хемсуърт – абсурдно красив филмов Аполон на фона на цялото това нескопосано творение. Все едно футболист от А-група отива да играе във В-група – нещо такова. Макар че  ние тук и това сме виждали.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР