Френски маделини

По следите на отминалото лято

Мануела Панайотова 03 October 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Албер Камю казва, че есента е втора пролет, тъй като всяко листо е цвете. Но трябва време, за да свикнем с новите багри, защото сънищата ни са населени с картини от светлосините отминали дни.

Маделините идват от съкровищницата на френската кухня. Тези дребни сладки с формата на миди са намигване към лятото и начин да го задържим още малко.

Използвах 200 г брашно, 4 яйца плюс 1 жълтък, 120 г захар, 160 г кафяво масло, 20 г насипен чай с предпочитан аромат (използвах хънибуш тропик с роза, маракуя и метличина), 80 г течен мед.

За глазурата - 150 г пудра захар, 4 супени лъжици портокалов сок и 1/2 ч. лъжичка жасминова вода (сокът и водата може да бъдат заменени със същото количество чаена запарка). Дозата е за 24 маделини.

Как ги направих: Започнах с маслото. За получаването на 160 г кафяво масло използвах 240 г масло. Как да го направите съм описала тук. Отстраних от огъня и добавих чаените листа. Оставих маслото да се насити с аромат за около пет минути и прецедих. Яйцата и захарта оставих на водна баня докато сместа стана приятна на допир и доби вид на жълт сироп. Добавих меда, прехвърлих в миксера и го оставих да работи докато яйцата утроят размера си. Отнех една чаша от разбитите яйца и размесих внимателно с ароматното масло. Започнах да добавям постепенно брашното и продължих да бъркам (вече на ръка) докато се усвои напълно. По същия начин добавих и сместа от чашата. Оставих готовото тесто да пренощува в хладилник.

Загрях фурната на 190 C. Насипах тестото в пош и запълних по-широката част на формите (може да го направите и с лъжица). Изпекох за 12-15 минути. Може да ги оставите така или да ги глазирате.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР