Бен Далхаус божественият

Наричат го Шведския Брад Пит или Брадатия Брад и трябва да признаем, че приликата му с холивудската звезда е впечатляваща

Ирина Иванова 26 November 2015

Снимка: Eсра Шам

Няма друг като Бен Далхаус. Той присъства във всички класации за най-секси топмодели в света и оглавява всички класации за най-секси мъже с бради в света. Наричат го Шведския Брад Пит или Брадатия Брад и трябва да признаем, че приликата му с холивудската звезда е впечатляваща. Ако напишете името му в гугъл, ще попаднете на неговия официален фейсбук профил и на няколко оскъдни статии във Vogue и Daily Mail. От тези материали ще разберете само това, което току-що прочетохте. Плюс, че никнеймът му е Тъжния или Тъжното лице, понеже сините му очи винаги излъчват лека меланхолия и нега, както и че е новото рекламно лице на луксозната марка часовници Brathwait. Просто Бен не дава интервюта. До този момент е дал едно-единствено – за големия турски всекидневник „Хюриет“.

Изборът не е случаен. Бен работи и винаги е работил само с един фотограф – Есра Шам, негова връстничка, която го открива като модел и понастоящем му е и мениджър. Макар че родителите на Бен са шведи, той самият е роден в Золинген, Германия, и в тамошното училище се запознава с Есра, която е наполовина туркиня. Оттогава са неразделни. Тя се занимава с фотография и дълго време навива Бен да го снима, но в началото той категорично отказва. Когато обаче все пак се съгласява да опитат, още първата снимка, която Есра публикува на сайта си, е харесана от 75 хиляди души и „плъзва“ из цял свят. И двамата са шокирани от внезапния успех.

Интересното е, че още тогава, през 2008 г., на първата си моделска снимка, 18-годишният Бен Далхаус вече е с брада, при това не тридневна. В онези години никой не носи брада, най-малко – младите мъже. Така че Бен Далхаус въобще не следва модните повели, напротив – изпреварва ги. Причината, довела до неговата брада, превърнала се в запазен знак, е съвсем прозаична – Бен мрази да се бръсне и необходимостта да го прави, макар и през няколко дни, ужасно му тежи. Ето защо оставя брадата си да расте на воля, а когато няколко години по-късно трендът на лъмбърсексуалните* мъже нахлу с взлом по всички нива на модната индустрия – ревюта, реклами, стрийтстайл – Бен Далхаус вече е там и го чака. Затова не обича да го определят като „лъмбърсексуален“. „Не се интересувам дали е модерно, дали е красиво или дали е секси. Моята брада е моята свобода“,  казва той в единственото си засега интервю.

Далхаус и неговият фотограф-мениджър (а може би и любима?) Есра подбират изключително внимателно клиентите си. Освен гореупоменатата марка часовници, те снимат кампания на чилийската модна марка Trial, а също и на няколко непопулярни марки за дрехи от органичен памук. Наричат Бен Далхаус „най-загадъчния модел в света“, но всъщност той е изключително небрежен към славата, сексапила и въобще – към имиджа си на звезда. Не захранва таблоидите с разкрития за личния си живот, все още не се е пробвал в Холивуд и дори признава, че е възможно в един момент да се завърне към университетската си специалност – социална педагогика. Отказва да запълва работния си график с ангажименти за месеци напред и предпочита, по собствените му думи, да се остави на потока на живота. „По-близо до природата и по-далеч от технологиите“, е мотото на 25-годишния модел и той се опитва да го внушава чрез всичко, което прави.

 

*Новият вид градски дървар (lumberjack, от lumber - дървен материал) вече масово се среща по улиците на Бруклин или Берлин. Лъмбърсексуалният може да е компютърен специалист, но видът му е като на току-що излязъл от гората: брадясал, с груби ботуши и дебела карирана риза. Най-ярките представители на лъмбър модата са Ерик Кантона и Хю Джакман.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР