Б като Бонд. Б като Броколи

Вече 53 години, колкото са изминали от премиерата на първия Бонд филм „Доктор Но“, зад филмите за култовия Агент 007 стои една стара и прочута холивудска фамилия – Броколи.

Ирина Иванова 24 November 2015

Алберт „Къби“ Броколи (в средата) с третия Бонд Роджър Мур и актрисата Барбара Бах (1977)

Снимка: getty images/guliver

В началото на 60-те Албърт „Къби“ Броколи успява да осъществи мечтата си да види на екран героя от романите на Иън Флеминг в сътрудничество с продуцента Хари Залцман, а след смъртта на Къби щафетата е поета от дъщеря му Барбара Броколи и доведения му син Майкъл Уилсън. Разровихме се в историята на тази екстравагантна холивудска фамилия. Защо Броколи толкова обичат Бонд?

Албърт Броколи твърди, че един от неговите чичовци е първият, донесъл на американска земя семена от растението броколи през 1870 г., и оттам идва и името на фамилията. Броколи са преселници от Калабрия, живеели в Харлем, а после – в семейна ферма на Лонг Айлънд, и се издържали от производство и продажба на пресни зеленчуци. Кой би предположил, че зад софистицирания имидж на суперагент 007 стоят обикновени земеделци!

Колелото на съдбата на Ал Броколи се завъртяло в друга посока, когато след опит да работи в аптека и като майстор на ковчези заминал на гости на братовчед си Пат ДеЧичо в Лос Анджелис. Пат бил бивш гангстер, работил навремето за легендарния Лъки Лучано, а впоследствие „преквалифицирал“ се в агент на холивудски звезди (връзките между Холивуд и мафията никога не са били тайна). Някои смятали, че всъщност Пат не бил истински мафиот, а агент под прикритие, внедрен в средите на врага. Този Пат запознал Ал Броколи с хора като Кари Грант и други звезди и младият Броколи толкова харесал този нов бляскав свят, че никога повече не се върнал към семейния бизнес със спанак и броколи. Затова пък създал нов.

Започва като агент, а после се занимава и с продуциране. Бързо се развежда с първата си жена Глория Бондел, неизвестна актриса, и се жени за втората – Недра Кларк, която обича много, но с която не могат да имат деца. Осиновяват си момче, а година по-късно жена му все пак забременява и ражда момиче. Едва 39-годишна обаче, Недра умира от рак, а Ал Броколи трябва да се грижи сам и за двете си деца.
Съдбата се опитва да се реваншира за това, което му е взела, като го среща с писателя Иън Флеминг, по чиито книги за суперагент 007 Джеймс

Бонд Броколи отдавна мечтае да направи филми. Оказва се, че самият Флеминг е правил няколко неуспешни опита в тази посока и че правата за екранизация се държат от някой си Хари Залцман. Когато Броколи и Залцман си стискат ръцете, сякаш си идва на мястото и последният елемент на пъзела, от който ще се роди иконичният филмов образ на Бонд. Джеймс Бонд.

Броколи и Залцман създават филмовата компания ЕON – абревиатура от „Everything Or Nothing“ (от англ. – всичко или нищо) – и започват издирването на съвършения актьор, достатъчно изтънчен, мъжествен и ироничен, че да може да изиграе Бонд. По това време Ал Броколи вече е  женен за австралийската актриса Дана, която нарича любовта на живота си. Тя осиновява децата му от предишния брак, а той – сина й Майкъл. Продуцентът твърди, че именно съпругата му избира Шон Конъри за първия Бонд. Двамата със Залцман гледали някакъв филм с Конъри просто защото някой им го препоръчал. Броколи звъннал на Дана да слезе в киносалона. „Виж, не разбирам от мъже, кажи ми дали този Конъри ти е секси?“ Дана Броколи не се поколебала нито за секунда: „Скъпи, той ще стане звезда“, казала му тя. И се оказала права.

Две години преди премиерата на първия филм за Бонд „Доктор Но“ Дана родила дъщеря им Барбара, която години по-късно, след смъртта на стария Броколи през 1996 г., започва на свой ред да продуцира филмите от поредицата. Според легендата – а това наистина звучи като легенда – на смъртното си легло Ал Броколи я заклел никога да не прехвърля в чужди ръце марката Бонд.

Много известни личности описват Броколи като типичен италиански падрино. Кръстник. „Можеше да се държи и като циркаджия, и като истински бизнесмен. На едно импровизирано събиране по време на снимките на „Шпионинът, който ме обичаше“ в Сардиния, той организира със самолет да ни докарат превъзходна храна от Париж, а после двамата с Роджър Мур (третият актьор, влязъл в кожата на агент 007 – б.р.) собственоръчно сервира на огромния екип“, разказва една от актрисите, участвала в продукцията. Дъщеря му Барбара обаче е сигурна: „Вътре в своето огромно тяло баща ми беше истински Джеймс Бонд и точно като него вярваше, че всичко, абсолютно всичко е възможно“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР