Коледа в сърцата

Вместо да си пускаме коледни песни и да гледаме романтични филми по телевизията, можем да се потопим в магията на Коледа там, където празникът продължава цял месец и е със столетна традиция

eva.bg 26 November 2015

Европа е известна с ярките, наситени с аромати и вълнуващи не само детското сърце коледни базари. Това е традиция от над шест века, спазвана и до днес с усърдие и вдъхновение. Още от средата на ноември светлините на коледните базари и уханията на сладкиши и греяно вино примамват не само местните жители, но и много туристи. Къде да отидем преди официалните празници, за да се заредим с красиви емоции?

Прага -романтична снежна приказка
Коледните базари поръсват с празнична магия чешката столица. Но градът сам по себе си е толкова омагьосващ, че сякаш попадате в приказка от отминали времена. Дали ще се разходите по заснежения Карлов мост – средновековен шедьовър, украсен с барокови статуи, или ще съзерцавате прочутия часовник Орлой от 1410 г., попадате във вълшебен свят от романтика и красота. С много приятни емоции ще ви зареди и разходката до Архиепископския и Шварценбергския дворец, до катедралата „Св. Вит“ и базиликата „Св. Иржи“. Кривите средновековни улички на Старе Миесто (Стария град) пък ще ви отведат към църквата „Св. Микулаш“, поразяваща с великолепието си. Там се изнасят много концерти, а в годините, когато е пребивавал в Прага, на органа е свирил и Моцарт.

Мюнхен - глинтвайн, ром и канела
Мариенплац още от 1158 г. (основаването на града) е сърцето на Мюнхен. На площада от ноември цари коледно настроение с апетитни предложения като джинджифилови кексове и захаросани ябълки. Традицията на ароматното вино – глинтвайн – се спазва по най-приятния начин. Освен да се потопите във веселието на предколедните дни и да изберете ръчно направени оригинални подаръци, може да разгледате баварската столица със старото и новото кметство, най-прочутата готическа църква в Германия – Фрауенкирхе, и, естествено, да отдадете почит на онова, с което Мюнхен привлича туристите целогодишно – бирариите.

Дрезден - емоции край Елба
Дрезденският коледен базар е най-старият в Германия и датира още от 1434 г. Името му произлиза от Hefestriezel, сладък деликатес, който векове по-късно е станал познат като Dresden Christstollen (немска коледна торта). Така че в родината на щолените може добре да напазарувате за предстоящите празници у дома. Разбира се, греяното вино, канелените и джинджифиловите сладки са съпътстващи удоволствия, както и многобройните авторски ръчни подаръци, които носят неподправен коледен дух и са с традиции още отпреди шест века. 

Подробна информация за предколедни и новогодишни екскурзии в Европа ще откриете в офертите на туристическа агенция Sun Travel, тел. 02/ 951 6948, www.suntravel.bg.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР