Заведи ме в Сингапур

Мечтаех за Сингапур така, както Карен Бликсен за Африка. Беше силно желание, което се сбъдна благодарение на мои приятели, които живеят там от години

Буря Куртакова, brand manager на Chanel за България 05 January 2016

Това пътешествие можете да планирате предварително само за няколко дни в зависимост от възможностите, с които разполагате, но в моя случай беше стриктно организирано отрано. Бяхме голяма група с деца, която потегли от София за Сингапур през Доха.

Докато Доха ни посреща с целия изкуствен блясък на летище Хамад, летище Чанги в Сингапур ни отнася със скоростен влак буквално в космоса. Дебелият мек мокет, 20-метровите стъклени стени, покрити с естествени растения, и поточетата, в които плуват по-големите братя на рибката Немо, са истинска атракция за пристигащите. Стриктното попълване на митнически карти, пръстовите отпечатъци и рентгеновата проверка на багажа (за българи няма визи) – изобщо не правят впечатление пред това, което ви посреща. Топло е, но не много горещо. Всъщност температурата там е около 30-33°С, а влажността е около 80%. И така почти целогодишно.

Качвате се на такси, там са евтини в сравнение с Европа, а шофьорите са учтиви и усмихнати. Аз бях резервирала 4 и 5-звездни хотели, които също са ОК като цени в сравнение с европейските и наистина си отговарят на звездите. А обслужването, о, това азиатско обслужване... Няма нещо, което да ви откажат, няма да ви погледнат лошо, няма хейтъри, няма изнервени реплики, които да ви помрачат настроението. Всички са мили и усмихнати, а вие сте супер спокойни, защото там просто няма криминални прояви.

Както вече споменах, бяхме голяма група (17 възрастни и 7 деца) и нямаше ден, в който някой да не забрави нещо някъде и то да не се завърне при нас непокътнато. Смартфон, забравен още първата вечер в ресторанта, фотоапарат – в такси по пътя за Сентоса (шофьорът дойде вечерта до хотела да ни го донесе), и таблет, зарязан вечерта в бара... Полицията е навсякъде, но без да е натрапчива, а полицаите са усмихнати и ви упътват в метрото, когато не можете да се оправите.

Метрото е чисто, както и всичко останало в Сингапур. Нямате визуален достъп до релсите, защото е оградено със стъклени врати, които се отварят в момента, в който влакът пристигне. Има очертана зона, в която заставате и изчаквате пътниците, които слизат, след което вие се качвате. Няма водачи на влаковете, защото метрото се управлява електронно. Обяснявам за метрото, тъй като такси в повечето случаи е трудно да хванете – опашките на стоянките са дълги. И въпреки това никой не се прережда.

Пристигнахме точно за генералната репетиция за празненствата по случай 50-годишния юбилей на Сингапур като независима от Малайзия държава. Посрещна ни невероятно авиошоу, колона от танкове и ослепителна заря. What a welcome! Нашите домакини бяха резервирали места в страхотен ойстър бар, където стриди и шампанско са перфектното дуо. И понеже от „Паразитологията“ в София ни бяха предупредили да не консумираме термично необработена храна, както и да си поставим ваксини срещу хепатит А и В, в началото не се чувствахме комфортно. Пиехме само бутилирана вода, макар навсякъде да имаше табели, че водата от чешмата е годна за пиене. Истината е, че рискът да си навлечеш стомашно-чревен проблем по нашите курорти е в пъти по-висок, отколкото в Сингапур. Затова там на воля се наслаждавахме на прясно изцедените сокове и нарязаните екзотични плодове на закуска в хотелите без никакви проблеми.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Ulia
08 January 2016, 20:01

E, da, no pokajete i zmiite, koito yadat tam, koprinenite bubi na kebap i kakvo li oshte ne, i togava neznaia dali balgarite shte tragnat natam. Hawaii, Bermuda, tam kadeto sa chovecite.

2
Руми
05 January 2016, 15:08

Е, не само да се влюбите, а дори и да си пожелаете да останете. Сингапур, Куала Лампур или дори Денпасар, са все градове, които ще ви посрещнат и завладеят с магията на Азия....да со помечтаем да останем за дълго...

1
r.iv
05 January 2016, 14:00

Singapyr nadmia vsichki moi ochakvania..21 vek v svoiata cialost

ТВОЯТ КОМЕНТАР