Дете като Гери-Никол

Децата разбират условността в един клип (или в една компютърна игра), не ги подценявайте.

30 November 2015

Гледах Здравей, България“ по Нова телевизия, където водещите Ани и Виктор разговаряха с председателя на СЕМ Георги Лозанов и една дама от Агенцията за закрила на детето. Те коментираха клипа на певицата Гери-Никол към новото й парче „Момиче като мен”, заради който Агенцията е призовала Съвета за електронни медии да прецени дали е подходящо участието на дете (Гери-Никол е на 17, а по закон всяко лице под 18 г. е дете) в клип с толкова провокативна визия. И самата Гери била супер провокативно облечена, и танците й били такива, и посланието на парчето било такова и т.н. Не че преди два месеца Гери-Никол в компанията на Криско не направиха абсолютен фурор с парчето „Ела и си вземи“, чиито клип беше доста сходен с този на новата й песен. Доста сходен.

Преди време, спомням си, въпросната Агенция за закрила на детето пак скочи, когато в едно от изданията на VIP Brother Мис България за 1999 г. Виолета Здравкова влезе в Къщата с малкото си дете. Очевидно тази Агенция предпочита да нищи казуси от света на шоу-бизнеса. Да вземе да спре за малко да гледа телевизия и да се огледа за проблемите в реалния живот, които чакат нейната намеса.

Eто един такъв - мой приятел се разведе с жена си и съдът реши малкото им дете да остане при него, тъй като тя имаше проблеми с наркотици и прочие. Тази жена с новия си мъж отвлече детето пред очите на баща му и той ходеше всеки месец да пуска жалби в полицията и да се разправя с Агенцията за закрила на детето. Години наред. Нищо не се случи, абсолютно нищо. Това промени живота и на двамата. Защото когато не си мутра и нямаш подобни познати, ти разчиташ на институциите да си свършат работата и да приложат законите. И когато те нищо не правят, ти започваш дълбоко да съжаляваш, че не си мутра и че нямаш такива познати. Защото те щяха да свършат работата. Така стоят нещата. Убедена съм, че случаят, който ви разказах, не е единственият.

И същата тази Агенция за закрила на детето сега е тръгнала из телевизиите да закриля детето Гери-Никол от покварата на шоу-бизнеса. И да закриля всички останали деца от покварата, с която ще ги зарази Гери-Никол. Ами тя, Гери-Никол, е родена за шоу-бизнеса и за сцената. Още на кастингите на X Factor се видя това. И не е малолетна все пак. И си има семейство, което очевидно няма проблем с нейните изяви. Кого закриляш, Агенцио?!

А дали харесвате или не харесвате Гери-Никол и песните и клиповете й вече е съвсем, ама съвсем друг въпрос. В тази връзка - вчера гледах един филм от програмата на „Киномания“ - „Моята майка“ на италианеца Нани Морети. Главната героиня в него е жена кинорежисьор, която снима филм. И извиква тя асистента си и започва да му се кара: „Какви са тези статисти дето си ми ги избрал?! Аз снимам проблемен, социален филм и искам статистите ми да са най-обикновени, нормални хора, взети от реалния живот, от улиците. А ти си ми довел жени с напомпани устни и екстеншъни и мъже с изскубани вежди!“ Асистент-режисьорът вдига рамене и казва: „Ами да, такива са вече обикновените, нормални хора от реалния живот, какво да направя!“

Ние си живеем в някакви кули и кутийки, движим се в затворени кръгчета, оградили сме се с хора „по наш образ и подобие“, с които се харесваме и пасваме и смятаме че по този начин „селектираме“ реалността. И отвреме-навреме, когато тази реалност, истинската, ни фрасне с някоя тухла по главата, ние искаме СЕМ или някой друг да я санкционира и ако може – да я забрани. Тотална неадекватност!

В крайна сметка, ако оставим на Гери-Никол да изгражда вкус в децата ни, тя ще го изгражда. Все някой трябва да го прави, нали? 

Ако видите модел, облечен така както Гери-Никол в клипа на ревю на Готие например, ще сте ок. И манекенката, която ще дефилира, едва ли ще е на повече от 17, дори напротив.

Аз пък си мисля, че само онова, което ти се случва или не ти се случва в истинския живот може да те пречупи. Не книга, не музика, не филм, не клип, не компютърна игра. Те са просто сенки. Дори най-гениалните.

Децата прекрасно разбират условността в един видеоклип, не ги подценявайте.

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Eva
03 December 2015, 21:06

Извинете за израза, но Пълни глупости...Щом една реклама може да накара възрастен човек да си купи шампоан примерно, колкото и да е запознат с т. нар. условност на рекламата, какво остава едно дете да не се повлияе от показвано по телевизията..Едно нещо което се показва-то се рекламира.. А поговорката "Цяло село е нужно, за да се отгледа едно дете"-случайна ли е ? всеки трябва да гледа на всяко едно дете като на своето...

ТВОЯТ КОМЕНТАР