Град на месеца

Рим на аристократите

Адриана Попова 19 January 2016

Снимка: Адриана Попова

Какво се прави в София, когато искаш да си запазиш място за паркиране пред магазина, а не искаш да плащаш на общината? Слагаш счупен пластмасов стол или кашпа, или паве. А какво правиш в Рим? Слагаш капител от коринтска колона. В това е разликата...

Иначе имаме и доста прилики – в Рим си имат амфитеатър, построен от римляните, и в София си имаме амфитеатър, построен от римляните. Нямаме си папа, но имаме човек, когото трима папи са галили по главата.

Нямаме и магазини за модни стоки за монахини и митрополити, но истински хубаво е, че нямаме Angry Birds на Рим. Злите пилци, повечето от които скорци, безчинстват в короните на циклопските пинии по булевард „Фори империали“ и засипват невинните минувачи с отпадни продукти. Ако във Венеция наричат попаденията от гълъбов снаряд върху човек Орден на Венеция, то аз станах 4 пъти носител на Ордена на Рим благодарение на скорците. Те прииждат с хиляди привечер към римските форуми и ятата им приличат на зловещ черен плащ, развяващ се в небето. Ето тогава е наистина мъдро човек да се разхожда там с чадър.

Друго, по което си приличат Рим и София, са каруците. Нашите са ясно къде, техните са ги въдворили във Ватикана в специален музей. Carroza на италиански са каляските, с които се возели аристократите и папите, преди да им направят папамобилите.

Ясно е, че и ние, и те ядем много паста, но ние сме по-широко скроени, защото правим макарони на фурна с мляко и захар – съчетание, пред което всеки римлянин се чувства длъжен да се прекръсти и да повика на помощ вси светии, актуалния папа и вълчицата с все Ромул и Рем.

Стар и обичан народен обичай и в двата града е пресичането на червено като римляните са по-запалените играчи. Дори бегло наблюдение показва, че те изчакват да залезе зеленото, за да могат да се хвърлят между колите на 100-процентово червено. Ми темпераментни!

В Рим се тагна Благо. Той може би се е подписал и в София, просто не знаем къде. Но пък римските графити са по-сърцеведчески от нашите. Още в древността един надпис предупреждава: Restitutus multas decepit saepe puellas („Много жени често измамваше Реститут). Такива са римляните, неудържими любовчии, аристократи, спагетаджии и почти учтиви през януари, когато градът е олекнал откъм туристи и опашки пред „Св. Петър“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР