Осем хранителни мита, в които дори умните вярват

Дебелее ли се от въглехидратите, вярно ли е, че не трябва да се храним след 7 ч. вечерта, предизвиква ли хлябът подуване на корема, трябва ли да консумираме млечни продукти, за да си набавим калций

eva.bg 13 August 2018

Експертът по здравословно хранене Роб Хобзън, който дава консултации в центъра си HOPE (да помогнем на по-възрастните да се хранят добре) във Великобритания, разбива митовете, с които живеем. Освен че е запален кулинар и приготвя менюта за звездни клиенти, той е и автор в рубрики за здравословен живот в изданията Daily Mail, Grazia, Harper’s Bazaar, Runners Fitness, Healthy Magazine and Women’s Health

Роб Хобзън

Мит 1  Яйцата вдигат холестерола и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания
Според последни проучвания храните, богати на холестерол, не влияят пряко върху нивата на холестерол в кръвта. Препоръчително е да се консумират яйца до три пъти седмично, тъй като са богати на хранителни вещества. Ако ги хапвате на закуска, това дори ще помогне за сваляне на излишните килограми.

Мит 2 Не трябва да се храним след 7 ч. вечерта, за да не трупаме мазнини
Тялото не решава внезапно да превърне храната след 19 ч. в мазнини. Дори метаболизмът да се забавя, докато спите, храносмилателният процес не спира. Количеството мазнини, които натрупвате, зависи от това колко калории на ден сте приели и колко сте изразходвали. В този мит е полезно да вярват хората на диета, които трябва да се въздържат от разходки до хладилника  през нощта.

Мит 3 От въглехидрати се дебелее
Да и не. Няма опасност да надебелеете от въглехидрати с нисък гликемичен индекс като например пълнозърнести овес, ориз, паста. Те съдържат по 4 калории на грам, колкото и протеините. Но е важно да обръщате внимание с какво ги допълвате. Богати са на фибри (това създава чувство на засищане при по-малки порции) и на витамини от групата В, които помагат храната да се превърне по-бързо в енергия. Не вдигат бързо и инсулиновите нива, което поощрява натрупването на мазнини, какъвто е случаят със захарта.

Мит 4 Многократното хранене на ден ускорява метаболизма
Вярно е, че метаболизмът се ускорява при по-често приемане на храна, но не толкова, че да съдейства за отслабване. А и съществува риск, похапвайки често, да прекалите с количеството храна. Най-сигурният начин да ускорите метаболизма е да спортувате редовно.  

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР