„Легенда”: Два пъти Том Харди, моля!

Нещо в устните и в очите на Том Харди, звездата на 2015 г., ми напомня за Марлон Брандо. В гангстерската драма „Легенда” на реж. Брайън Хелгеланд, която тръгва в кината от днес, получаваме двойна доза Том и искаме още.

Ирина Иванова 15 January 2016

Том Харди наистина е една от най-ярките звезди на годината. Той е навсякъде – и в най-касовите блокбастъри, и в авторските продукции, и в доброто комерсиално кино. Ето каква е неговата равносметка за годината – абсолютният хит „Лудия Макс: Пътят на яростта”, в който той изигра главната роля, задължително присъства в челната тройка на класациите за най-добрите филми на 2015 на водещите филмови критици; ролята му в „Завръщането” на Иняриту, където си партнира с Леонардо Ди Каприо, изненадващо му донесе номинация за Оскар за поддържаща роля; в „Легенда” пък, който ви представям днес, Харди изпълнява две роли. И което е най-невероятното – абсолютно забравяш, че и в двете е той. Респект!

Ако вече сте гледали „Черна служба” с Джони Деп, да знаете, че „Легенда” изключително много прилича на него. Силни актьорски изпълнения в гангстерски филми по действителни случаи – първият разказва за Джеймс „Уайти” Бълглър, най-издирваният от ФБР престъпник през 90-те, а вторият – за близнаците Крей, които през 60-те години въртят мръсния си бизнес, свързан с рекет, хазарт, изнудване, оръжия, наркотици, проститутки и прочие и тормозят цял Лондон. И в двата филма кръвните връзки и приятелско-роднинската мрежа от детството са показани като един от основните източници на жизнени сили за мафията, и в двата филма в центъра на историята са двама братя, и в двата филма виждаме опит да се проникне зад маската на престъпника без да се търси нарочно някаква „оправдателна присъда”, свързана с травми от детството и прочие. И двата филма съвсем естествено вървят по стъпките на Скорсезе и неговите „добри момчета”, но са далеч, далеч от харизматичното кино на майстора.

Говорехме обаче за Том Харди – звездата на филма, звездата на годината. Той е в ролите на близнаците Реджи и Рони Крей. Реджи е красавец, той движи всичко и е нещо като лицето на бизнеса. Брат му Рони пък е диагностициран шизофреник, доста агресивен, който се поддържа с хапчета и е хомосексуалист. Исторически достоверен факт е, че за еднояйчни близнаци двамата доста са се различавали един от друг и това е една от причините Том Харди с лекота да преминава от ролята на Реджи в тази на Рони, използвайки очила, различен стайлинг, изкуствени зъби и различен глас. Илюзията е пълна.

„Легенда” е добър филм и нищо повече. С добър сценарий от среден порядък, добър диалог, премерен във всяко едно отношение, приличен стайлинг, достъпно послание в смисъл, че няма измъкване и че невинните плащат греховете на лошите, и че любовта е невъзможна, когато ръцете ти са изцапани с кръв. Хубава роля прави и Емили Браунинг, чиста като капка роса и чуплива като порцеланова статуетка. Гледали сме обаче купища подобни добри филми. Ако не беше Том Харди щях тутакси да забравя "Легенда",  но този актьор просто добавя тежест, класа, като мощен двигател е на целия проект. Достатъчна причина, за да отидете на кино, мисля.

Прочетох някъде, че за въпросните братя Крей са написани толкова статии и книги, направени са толкова документални и игрални филми, сериали и т.н, че на практика бизнесът, създаден на техен гръб, се оказва в пъти по-сериозен и печеливш от собствения им мръсен бизнес навремето. Във филмовата индустрия често се случва така. Някои дори се беше пошегувал, че докато снима знаменития си филм „Октомври” Сергей Айзенщайн нанася много повече щети на Зимния дворец в Петербург, отколкото истинските събития от октомври 1917 г., за които разказва филмът.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР