Корабът с булките

Перфектна романтична история по действителен случай – през 1946 г. самолетоносач превозва 700 младоженки от Австралия до Англия

Адриана Попова 07 February 2016

Действителната история е от 1946 г. В Сидни на кораб самолетоносач се качили 700 новопроизведени австралийски булки. Те трябвало да бъдат превозени до обятията на съпрузите им, британски военни моряци, които щели ги чакат на пристанището в Плимут. В Австралия по време на войната се сключвали експресни бракове между местни момичета и войници, като в повечето случаи младоженците се познавали съвсем бегло. Докато булките пътували близо месец през океана, на моряците била дадена възможност да размислят и да пратят на борда на кораба телеграма „Не идвай. Не си желана“ - най-големия страх за всяко едно от момичета, повечето от които били „изумително млади“ по описанията на тогавашните вестници. В брошурата, която им раздали на борда, им било обяснено, че ако „посоченият човек“ не ги очаква, те ще бъдат върнати в Австралия. Накратко, считайте се за пощенски пратки, завършвала мило препоръката.

Само за това, че Джоджо Мойс (“Аз преди теб“, „Един+един“) е изровила изключително интересната история, тя заслужава читателската похвала. Но занаятчиите в тази професия са толкова много, че, попаднал в неподходящи ръце, този оригинален сюжет можеше да бъде съсипан. Джоджо Мойс обаче е от добрите герои, разказва супер интересно, с интелигентен хумор и с добро темпо, без американски кич. Изключително достоверна е в изграждането на историческия декор – човек може да пипне, види и чуе всичко, случвало се на борда с булките. Основните й героини са четири момичета от различни прослойки, настанени в една и съща каюта – истинска представителна извадка от социално пъстрия свят на булките.

Маргарет е вече бременна от английския си съпруг, здравомислеща и предана фермерска дъщеря. Ейвис е от богато семейство, надменна и суетна. Джийн е най-малката и вятърничевата от всички, момиче, което се радва на късмета, че се е измъкнало от бедността. Франсис е медицинска сестра, строга и потайна. Оказва се, че има защо. Една от тях няма да стигне до английския бряг, а останалите три ще преживеят много, преди да слязат от кораба и срещнат новия си живот. Всеки получава заслуженото накрая, както рядко се случва в живота и почти винаги - в романтичните книги.

„Корабът с булките“ е издадена от „Хермес“ в превод на Илвана Гарабедян.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР