Малкият зелен град

„Колко е хубаво тука!“, казал го е още Вазов в разказа „Утро в Банкя“ през далечната 1900 година. Посядал често под вековния дъб, а дървото останало в историята като „Вазовия дъб“.

Диана Шингарова 08 February 2016

Природните красоти и богатство на Банкя, възпeти тогава, още са факт. Кметът Рангел Марков и управата на града са се заели с възрожденска страст да възвърнат славата на Банкя като известен балнеолечебен център и отлично място за туризъм, спорт, развлечение, отмора и изкуство. Стискаме им палци.

Фотосесията и корицата на ноемврийския брой от м.г. на списание EVA са заснети в Централната минерална баня в Банкя.
Дори да не сте идвали в Банкя, със сигурност сте опитвали прочутата й минерална вода. Сходна по състав с тази на световноизвестните извори Виши във Франция, водата и чистият въздух превръщат курорта в национален център за профилактика и рехабилитация на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Истинска атракция В една разкошна книга от 1931 г. „Минерални бани и летовище Банкя“ авторът д-ръ Ст. Бистрев – специалист по физиотерапия, разказва за начините да се стигне до това райско местенце само на 17,5 км западно от столицата. „От София до Банкя се отива лесно и приятно с файтон за 1 и 1/2 часа, с автомобил за 20 минути и с влак за 40 минути.“ Файтонът, за съжаление, вече не е актуален, но влакът все още е удобен начин да стигнете до града. През уикендите в топлите месеци може да се повозите пък на влака, теглен от най-стария и мощен парен локомотив в Европа. Огняр на парната машина в депо „София“ е бил и поетът Никола Вапцаров.

Като гости на града не пропускайте да се разходите из новия център, да се порадвате на новата часовникова кула, да пиете от топлите извори, да подишате чист въздух и да се поразходите по Пътеката на здравето. Ако сте по-приключенски настроени, може да покарате колело или бъги по черните пътища или да изберете и маршрут, отвеждащ до близките манастири – Клисурския манастир „Света Петка“ и Дивотинския манастир „Св. Троица“. Последният е поддържал навремето килийно училище и е подпомагал освободителните борби, като е приютявал и Васил Левски. През различните сезони може да берете шипки и глог, мащерка, пъстри цветя или гъби. И най-важното и не на последно място: може да се насладите на почивка и релакс, като се потопите в някой от емблематичните басейни на града.

Басейнът с олимпийски размери в Pool Bar Mineral&Relax Bankya
Празника на минералната вода и дълголетието „Горещляци“ oтбелязваме на 15, 16 и 17 юли. Известно е, че водата е най-лековита през тези най-горещи дни на годината.
 НА ПЛАЖ В БАНКЯ
През лятото горещо препоръчвам кристалните води на басейна с олимпийски размери и минерална вода на новия комплекс Pool Bar, по-известен в миналото като Плажа в центъра на града.

Тук има още басейн за деца, джакузи за релакс, отличен ресторант, вкусен бар-грил, приятни коктейли и много зеленина. Заслужава си!

Може да посетите също плажовете на хотел „Дружба“, комплекс „Балканика“, балнеокомплекс „Здраве“, а занимания по плуване за бебета над шестмесечна възраст има всеки понеделник и четвъртък от 17 ч. в минералния басейн на комплекс „Ясен“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР