Старомоден шоколадов кейк

Няма яйца и мазнина, но има вкус, който се помни дълго

Мануела Панайотова 06 February 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Рецептата за десерта е публикувана през далечната 1929 година в книгата на Ада Бони. Тя е автор на готварски книги, най-известната от които е ,,Талисманът на щастието“, смятана за една от класическите италиански готварски книги. Вдъхновена от домашно приготвената храна от различни региони на страната, Бони оставя в наследство над 2000 рецепти, които са в основата на съвременната кулинария. Без миксер, термометър или сложна техника, с продукти от килера, с купа и дървена лъжица, някогашните домакини правели закуски, сладкиши за кафе или лакомства за децата с удивителна лекота.

В оригиналната рецепта за кейка няма яйца и мазнина, но има вкус, който се помни дълго. Направих и моя, също много вкусна версия, като спазих пропорциите, но с други продукти. В нея включих бадемово брашно, рожково брашно, ром, кокосово мляко, захаросани портокалови кори и кумкуат. Кейкът стана доста тъмен, но изключително пищен като вкус, с плътен, но елегантен аромат и мека сърцевина.

Може да взаимствате по нещо и от двете рецепти, за да създадете ваша.

Рецептата на Ада Бони се състои от 200 г брашно, 250 г захар, 100 г натурално какао, 1/2 ч.лъжичка канела, 2 ч. лъжички бакпулвер, 250 мл прясно мляко и кора от един портокал.

Как я направих: Пресях сухите съставки и ги смесих. Добавих мляко и кора от портокал. Изсипах сместа в кръгла форма (22-24 см) и я разстлах. Завърших със захаросани портокалови кори. Изпекох при 180 С за около 40-45 минути или докато пробната клечка излезе суха.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР