В обувките на Тамара Мелън

Светът отвисоко

Милена Попова 09 March 2016

С дъщеря си Араминта в дрешника вкъщи

Снимка: Gettyimages, пресофис на марката

Когато през 1995 г. уволняват 38-годишната Тамара Мелън от Vogue заради системни закъснения, дължащи се на бурния й нощен живот и злоупотреба с кокаин и водка, никой не подозира, че само след една година тя ще направи собствена компания за обувки, че само след 4 години тази компания ще й носи печалба от 3 млн. лири, а след 6 – 22 милиона.

Никой не подозира, че цели 15 години тя ще бъде музата, лицето, краката и творецът на Jimmy Choо – бранд, превърнал се в световна легенда. Никой не подозира, че Мелън, която живее в мазето на луксозната родителска къща в Белгравия, Лондон, и няма пари дори за сносна вечеря, само няколко години след това ще бъде 66-ата по богатство жена във Великобритания със състояние от 100 милиона лири, ще има на разположение гримьор, фризьор, ще наема частни самолети, ще купи огромни апартаменти в Лондон и Ню Йорк, ще отсяда в петзвездни хотели по света и ще дава партита за световния артистичен елит. Сара Джесика Пъркър ще носи „нейните“ обувки в „Сексът и градът“ ( всъщност в сериала обувките Jimmy Choо се споменават точно 34 пъти!), Рийз Уидърспуун – в „Професия блондинка“, Мадона – чанти с това лого на най-големите светски събития, а десетки суперзвезди ще ги разхождат по червения килим на Оскарите. Като Стив Джобс, Тамара Мелън спокойно може да каже: Изгонването ми от Vogue (където пет години прави една страница с аксесоари) беше най-хубавото нещо, което ми се е случвало.

През 2011 г. Тамара Мелън напуска завинаги Jimmy Choо със състояние от 135 млн. лири, а през 2013 г. стартира с компания за дрехи и аксесоари, продавани по интернет, които носят нейното име. Първите обувки, произведени от Tamara Mellon, са високи велурени ботуши над коляното, наречени Sweet Revenge (сладко отмъщение).

Сладкото отмъщение обаче трае кратко. През 2015 компанията обяви фалит, огромният апартамент на Мелън в Ню Йорк на Парк авеню с шест спални и пет бани е обявен за продажба за рекордните 34 млн. долара. Въпреки неуспеха Мелън продължава да е една от най-богатите жени в кралството. И продължава да предизвиква интереса на светските хроникьори така, както го предизвикваше, когато беше на върха – с предизвикателното си облекло и голите фотосесии, скандалните си връзки – например с актьора Крисчън Слейтър, или с 20 години по-младия си любовник, когото нарича момче играчка, с чудовищната си разточителност, ексцентричността си и съдебните битки с майка си и с бившия си мъж.

Преди две години Тамара Мелън написа своята биография „В обувките ми. Мемоари“, която излезе на български под заглавието „Бизнес на високи токчета“ от издателство AMG. Въпреки досадно многото граматически грешки и неправилна транскрипция на световноизвестни имена, книгата е изключително увлекателна, чете се на един дъх и отваря вратата към водовъртежа на големия моден бизнес, в който костюмарите с екселски таблици в ръка постепенно побеждават творците – хората, които създават брандове и мода с огромната си креативна енергия.
Също както Стив Джобс, Тамара Мелън има драма в своето детство, потвърждавайки тезата на някои психолози, че отхвърлените деца по-късно или попадат в дупката на наркотичната зависимост, или преуспяват. Тамара поема едновременно и по двата пътя. Не завършва училище, отдава се на шляене по улиците, нощни партита с алкохол и дрога, безразборни връзки.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Иво
10 March 2016, 06:44

През 1995 г Тамара Мелън е на 28, а не на 38 години.Родена е през 1967

1
Иво
10 March 2016, 06:35

Да де, някъде в средата на статията , така между другото се споменава че баща и всъщност я ударил със 100 000 лири по главата , след като я изгонили от Vogue. Пък аз за малко си помисля че е започнала от нищото :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР