Шарлот Рамплинг - La Légende

70-годишната британска актриса едва сега получава първата си номинация за Оскар

Ирина Иванова 13 March 2016

Снимка: getty images/guliver

Истинско чудо е, че 70-годишната британска актриса, играла в култови филми като „Залезът на боговете“ на Лукино Висконти и „Басейнът“ на Франсоа Озон, едва сега получава първата си номинация за Оскар. Филмът е „45 години“ на режисьора Андрю Хей, в който се разказва за съпружеска двойка, празнуваща 45-годишнината от сватбата си, и за сенките, които тегнат над дългия им брак.

Очи с цвят на лед, емблематични тежки клепачи, високи скули и глас, с който можеш да срежеш диамант... Шарлот Рамплинг е икона. Неслучайно във Франция, където живее вече години наред, я наричат просто La Legende, т.е. Легендата.

Необикновеният живот на Шарлот Рамплинг прилича на роман, изпълнен с превратности. През 60-те тя е едно от лудите лондонски момичета – като Мериън Фейтфул, Верушка и другите. Не иска да си спомня за онези времена обаче. „Никой от нас не беше щастлив. Изглеждахме така, но всъщност бяхме прекалено дрогирани, за да сме щастливи. Беше кошмар и само отстрани изглеждаше забавно“, казва актрисата, израснала в семейство на художничка и бивш спортист и военен от НАТО, който никак не поощрявал фриволния, бохемски лайфстайл на дъщеря си през онези години.

Повратната точка в живота на Шарлот Рамплинг е 1967 година, когато тя току-що е направила големия си пробив в киното с филм, в който играе момиче, родило нежелано дете. През същата година по-голямата й сестра Сара се самоубива в дома си в Буенос Айрес, два месеца след раждането на първото си дете. Шокът от трагичното събитие е толкова голям, че Шарлот и баща й никога не казват на майката истинската причина за смъртта на първородната й дъщеря.

Съобщават й, че момичето е починало от мозъчен кръвоизлив, а истината излиза наяве едва след като майката си отива на почти 100-годишна възраст. Сянката на тази история винаги ще тегне над живота на актрисата и тя изпитва огромно облекчение, когато вече може да сподели истината с целия свят. Казва, че и животът й, и кариерата й никога не биха били същите, ако не се бе случило нещастието със сестра й. „Исках да избягам от живота си и бях готова да работя без почивка само и само да не мисля за случилото се“, признава тя.

През 70-те Шарлот Рамплинг вдига голям шум с открития си „живот в тройка“ със съпруга си, който е и нейн агент, Брайън Сауткомб, и със своя любовник-модел. По-късно се опитва да оправдае ситуацията с обяснението, че не са я разбрали правилно и тримата просто са споделяли общо жилище, но кой да й повярва!

През 1976 г. на едно вечерно парти Рамплинг среща набиращия популярност композитор и музикант Жан-Мишел Жар и още на следващия ден напуска мъжа си (а може би и любовника си), с когото вече имат син. Двамата се женят и живеят заедно в продължение на 20 години, като също имат син. Раздялата им е скандална. В онези години – 80-те и 90-те – Жан-Мишел е голяма звезда и двамата с Шарлот са една от най-горещите двойки в Европа. Връзката им се взривява също толкова внезапно и светкавично, както и започва – актрисата разбира от таблоидите, че мъжът й й изневерява. Британските жълти медии са професионалисти и винаги разполагат с доказателствен материал за разкритията си, така че няма никакво съмнение. Разделят се веднага, но Шарлот нарочно му дава развод едва през 2002 г. И то само за да се сгоди за новата си любов, Жан-Ноел Тасез, който е известен журналист и бизнесмен, с 10 години по-млад от нея и който си отива от този свят през 2015-а.

Сега Шарлот е сама, макар че понякога се радва на компанията на синовете си, които вече имат свои семейства. Чувства се превъзходно в Париж и казва, че градът е нейният любовник. Никога не си е правила пластични операции и ще излъжем, ако кажем, че не й личи. Затова пък продължава да работи непрекъснато. „Понякога приемам роля в някой филм само защото искам да целуна мъжа, който ще играе срещу мен“, обича да казва тя.

1 КОМЕНТАР
1
Кая
11 April 2016, 23:23

Прекрасна жена и уникална актриса!

ТВОЯТ КОМЕНТАР