Победата на парите над свободата

Светът се променя пред очите ни със страшна скорост и първата колекция на Dolce & Gabbana с хиджаби и абаи е не моден, а цивилизационен скандал. В момента, в който я видях, си казах, че е блестящ търговски ход

Милена Фучеджиева 04 March 2016

Преди година Елтън Джон и разни холивудски звезди агитираха за бойкот на обявилите се срещу еднополовите бракове и осиновяванията италиански дизайнери. Разбира се, този бойкот не доведе доникъде, защото в ерата на консуматорството никой не се интересува от личните възгледи на доказалите се с огромния си талант италианци, само стана ясно, че има и консервативни хомосексуални. Но новият скандал на Доменико Долче и Стефано Габана е доста по-сложен казус, защото засяга голям процент жени на планетата – на практика всички жени, изповядващи исляма.

Независимо дали е политически коректна или не, тази колекция с изключително красиви дрехи е събитие, надскачащо модата, което тепърва ще бъде осмисляно. Не можем да се заблуждаваме, че всяка мюсюлманка гори от желание да е покрита от глава до пети. Със сигурност има жени, които искат да са облечени като нас или полусъблечени като нас, но мъжете и придържането към Корана не им позволяват да упражняват свободно волята си. В интерес на истината, и Библията призовава към скромност, но християнството, колкото и репресивно и жестоко да е било, никога не е налагало на жените да изглеждат еднакво в името на скромността и принадлежността към съпруга. Това е една съществена цивилизационна разлика.

Не съм специалист по религиите и не искам да обиждам никого с непознаването им, но всеки човек на земята знае, че хиджабите, аялите и бурките са създадени, за да пазят мюсюлманските съпруги от похотливите погледи на чуждите мъже, което автоматично ги поставя в позиция на жертви. И те са такива, защото ако не спазват това приличие и скромност, биха били обречени на ужасно отношение от страна на мъжкия пол. Сами се убедихме, че това отношение е напълно реално от новогодишните събития в Кьолн. И така, тази колекция с невероятно красиви дрехи на практика подкрепя репресивното отношение към жените. И въпреки това, абстрахирайки се от цялата социално-религиозна натовареност на тоалетите, няма да скрия, че така грабнаха окото ми, че си пожелах да ги облека. От снимките си личи великолепието на платовете, изключителната изработка, фината дантела и цялата грациозна флуидност на хиджабите, създадени от Долче и Габана. Ако трябва да реагирам като феминистка, би трябвало да се възмутя, но търговката и суетната жена в мен са по-силни и смятам, че това е брилянтен търговски ход, който ще направи двамата дизайнери истински богати. Арабският пазар е огромен, парите там също.

Хомосексуални или не, Доменико Долче и Стефано Габана са мъже и в крайна сметка правата на жените не ги занимават. Пък и цялата модна индустрия се създава основно от хомосексуални мъже, които решават как трябва да изглеждаме ние. Тази хегемония винаги ми е била леко противоречива, въпреки че женското в мъжете явно успява да създава красота. Но не съм сигурна, че и тази традиция не е сексистка. Така че да очакваме Долче и Габана да са феминисти и да мислят за правата на потиснатите жени в Близкия Изток, означава да очакваме твърде много от мъжкия род.

Друг проблем с колекцията е, че всъщност хем са хиджаби, хем са прозрачни тук-там, което е недопустимо според мюсюлманските религиозни правила. Освен това са допълнени от великолепни аксесоари и обувки, в повечето случаи сандали, излагащи голотата на крака, и по този начин очебийно нарушават смисъла на хиджаба, който е чрез семплата скромност на дългата черна дреха да бъде доказана посветеността и любовта към Аллах.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Antoaneta S.
06 March 2016, 14:58

До #2: Dolce & Gabbana не ви налагат никакъв шериат, никъде не съм казала, че исляма ми харесва и това няма нищо общо с темата. Арабския свят не е само Сирия и бежанци а се състои от над 22 държави с огромно население включително и християнско и изключително платежоспособни жени и мъже на които не можеш да наложиш европейски идеал или начин на живот, външност... както и те немогат да наложат на Европа своите. Тази колекция дори неможе да се намери в Европа! Това е все едно направят колекция посветена на Индия, защото в Индия също се обличат също не както тук... Това е супер бизнес ход от тяхна страна, не съдете толкова бързо без достатъчно информация, само заради това, което четете... затова статията е манипулативно написана... а ¨Mарш¨..защо??, изказвам мнение както и вие... не е нужно да сте съгласни.

2
Радостина
06 March 2016, 02:38

До #1:Напротив статията е много кометеннтно написана и отразява реалийте в арабския свят.Щом толкова ти харесва исляма партакешите и марш за саудитска арабия.Тук е Европа и Шериат с жиджаби не ни е нужен!!!

1
Antoaneta S.
05 March 2016, 23:28

Много некомпетентно и манипулативно написана статия....

ТВОЯТ КОМЕНТАР