Клетвени девици

Жените мъже в Албания

eva.bg 02 May 2016

Хакие е отгледана като момче, след като дервиш предрича на родителите й, че ще имат син.

Снимка: Пепа Христова

Списание EVA е първата българска печатна медиа, която публикува уникални портрети на жените мъже в Албания, направени от българската фотографка Пепа Христова. Нейният проект „Клетвени девици“ е спечелил няколко стипендии и е реализиран през 2008-2010 година.

От културоложката Юлия Панайотова Пепа Христова научила за феномена бурнеши – (от албанското burr – мъж) и му посветила две години от времето и таланта си, за да се роди изложбата и книгата Sworn Virgins.

Книгата „Sworn Virgins“ излиза през 2013 от издателство KEHRER Art Books и е представена на изложението Paris Photo 2013.
В Северна Албания, в Прокълнатите планини, създадени според легендите от самия дявол, живеят последните мъже-жени на Европа. Канунът, местен закон от Средновековието, позволява на жена от рода да стане глава на семейството при смърт на патриарха. Традицията е следствие на властващaтa тогава вендета - кръвно отмъщение между клановете. За новия си статус жената дава обет да запази девствеността си завинаги. Пълнолетни жени могат да положат клетвата, за да наследят своя загинал баща или брат, но и новородени момичета могат да бъдат обявени за синове и отгледани като момчета в ролята на продължител на рода. Макар и по-рядко, жените правят тoзи оброк и за да избегнат уговорен брак с нежелан съпруг. Клетвените девици или бурнеши получават не само правата на мъж, но и подобаващо уважение. Те вършат мъжка работа, обличат се в мъжки дрехи и се държат като мъже - в социален, а не в сексуален смисъл. Променят своя живот и поведение така, че с времето женското в тях почти напълно изчезва.

Към днешна дата са останали около стотина бурнеши, които живеят в разпръснатите из Скалистите планини малки селца. Всяка от тях има своята собствена история за избора да живее и действа като мъж.

Пепа Христова, която е завършила визуални изкуства в Германия и понастоящем живее и работи в Хамбург, е разказала за съвременните бурнеши не само с изключителните портрети, които е направила, а и с архивни кадри от живота им, както и с кратки текстове за всяка една от тях. Проектът „Клетвени девици“ е издаден в луксозен фотоалбум в Германия, а изложбата Sworn Virgins e експонирана в най-престижните изложбени зали в Германия.

От ексклузивното интервю на Пепа Христова за списание EVA ще научите повече за нейната работа по този проект, както и защо в непристъпните планини на Албания, Косово и Черна гора дори и днес млади жени дават обет за девственост и безбрачие. Ще научите как тя е възприемала бурнешите при първи и при последващи контакти с тях.

Само в EVA, само през май.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР