Крис Евънс, да!

Супергерои от всички комикси на Marvel, съединявайте се! Или по-скоро - разединявайте се! „Първият отмъстител: Войната на героите“ е в кината от днес.

Ирина Иванова 29 April 2016

След като Батман се изправи срещу Супермен в скорошния блокбастър на Warner Bros, в комикс вселената на Marvel също настъпи остра необходимост от подобен драматичен сблъсък тип „брат срещу брата“ и така се появи филмът, за който ще си говорим на днешния Разпети петък – „Първият отмъстител: Войната на героите“. Тук старите другари Капитан Америка и Железния човек се сблъскват и настава такъв екшън със супергерои, че чак удобните ви седалки в аймакса започват да се тресат, честна дума.

Супергерои от всички комикси на Marvel, съединявайте се! – е девизът на този филм с много дълго заглавие. Нещо като Big Brother All Stars, но със супергерои. Тук са: Спайдърмен (Том Холанд), Черната вдовица (Скарлет Йохансон), Соколът (Сам Уилсън), Черната пантера (Чадуик Боузмън), Зимния войник (Себастиан Стан), Бойна машина (Дон Чийдъл), Пурпурната вещица (Елизабет Олсен), Човекът мравка (Пол Рууд)и разбира се най-големите – Железния човек (Робърт Дауни джуниър) и Капитан Америка (Крис Евънс). Всъщност има и още, но ми омръзна да ги изброявам.

Като казах Крис Евънс... Четох някъде, че неговият Капитан Америка бил крайно нехаризматичен и това ми се строи толкова несправедливо! Трябва да си доста коравосърдечен, направо да си железен човек, за да не трепне нищо в теб, когато Крис, без маскарадния супергеройски сет на гърба си, разбира се, ами ей така по тишърт, произнася репликата: „Достатъчно!“ И каквато и да е реплика всъщност. Много си е харизматичен дори!

Истината е, че филмът е смешен екшън, стига поне мъничко да си наясно с Marvel Вселената. Инжектиран е със здрава доза ирония, CGI –ефектите без които (вече) не можем и носи в себе си някаква мощна кинетичната енергия, на която не можеш да устоиш дори ако не си кой знае какъв фен на този тип филми. Историята е от проста по-проста: Пурпурната вдовица извършва един гаф, при който загиват невинни хора и политическият елит иска от Отмъстителите (всичките тези супергерои са в отбора на „Отмъстителите“ за който не знае) да обуздаят и регламентират поривите си да спасяват света. Обаче така се случва, че точно след въпросния гаф, докато супергероите се чудят как точно да измислят нещата, светът наистина изпада в беда и има нужда от спешно спасяване. И алфа-мъжкарите Железния човек и Капитан Америка се оказват на различни мнения. Ами това е сюжетът – ако Каин и Авел бяха супергерои... Шегувам се.

Като казах Капитан Америка пак се сетих за Крис Евънс. Важна информация – 34-годишен, висок 1,84, бивше гадже – Джесика Бийл. Настояще гадже май няма. Ако съдим по интервютата му очаква с нетърпение да изтече договора му с Marvel, за да замрази актьорските си изяви и да се отдаде на режисурата. Буквално казва така: „Надявам се през 2017 г. да приключа с Капитан Америка“. Разбираме го. Той е една от иконите на комикс блокбастърите на Marvel. Освен Капитан Америка е бил и Джони Сторм в двата филма от поредицата Fantastic Four, и злодея Лукас Лий. Иска най-после хората да започнат да го разпознават все пак, че с тези супергеройски костюми... (Не ви ли се струва, че супергероите са... прекалено облечени някак?Ами да им измислят и някаква лятна униформа, но кой ли ме чува!) Иначе Крис е завършил прословутата актьорска школа на Лий Страсбърг, което ни навежда на мисълта, че едва ли е мечтал точно за кариера на супергерой.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР