Добри са в „Откраднат живот“, но някой да ги среше

06 May 2016

Вторник, сряда и четвъртък мъжът ми гледа да е вкъщи в 8 вечерта, защото тогава започва „Откраднат живот“. Когато тръгнаха първите епизоди, ми беше интересно каква ще е реакцията му – той е лекар, а сериалът е лекарски. Спомням си колко ми беше смешно на моменти да гледам „Четвърта власт“ - в кой вестник планьорките се правят така, за бога?!

Не че в „Откраднат живот“ всичко е идеално, но мъжът ми го харесва. Вероятно вижда в него нещо автентично, има уловени истински емоции. Ясно е, че никой не говори точно така в операционните, но все пак това е филм за широка публика, която няма да разбере, ако някой от екрана каже просто: „Дай бипо“. Има детайли, които са неточни – например „хирурзите“ са малко далече от операционната маса и т.н., но не си мислете, че и в „Спешно отделение“ няма грешки. Наскоро четох как алкохолик се възмущава от „Да напуснеш Лас Вегас“. Героят на Никълъс Кейдж иска да се напие до смърт и за целта се налива с джин, водка, уиски, бърбън, бренди. „Досега не съм срещал алкохолик, на когото му е все едно какво лочи. Откриеш ли коя е твоята отрова, не близваш друга.“ (“Прилепът“ от Ю Несбьо) Но въпреки недостоверността на Кейдж му дадоха „Оскар“.

Въпреки изфалшивените ноти тук-там, актьорите в „Откраднат живот“ се справят добре. Лично аз харесвам много играта на Димо Алексиев (д-р Калин Генадиев), независимо от прегърбената му стойка и невъзможната прическа. Димо е органичен, обуздава дори по-слабите диалози, модерен е в преплитането на добро и лошо в образа. Стоян Алексиев също развива интересно образа на проф. Иван Генадиев, който първоначално изглеждаше някак плосък, но сега върви на 3D. Все по-плътна сянка хвърля и Емил Марков (доц. Петър Захариев). Чудесни малки роли правят Янина Кашева (д-р Катя Кръстева), Милена Живкова (д-р Романова) и Васил Банов (проф. Георги Камбуров, ментор на д-р Василев). В един брилянтен епизод д-р Кръстева и д-р Романова се караха, имаше го и женското съскане, и нехаресването на човека отсреща, и признаването на професионализма му. Лично на мен би ми се искало да виждам повече и красивото лице на Ралица Паскалева (д-р Галя Стилиянова). Алек Алексиев (д-р Василев) пък е корица на новата EVA и това е оценка за работата му.

Сега, на моменти в сериала има доста патос, а един от най-големите грехове днес е да си патосен. В лекарската професия обаче този патос го има, въпреки че едва ли някой от докторите, които оцеляват и през добрия стар цинизъм, ще го признае. Знам колко негативизъм има към професията, но истината е, че тя е дяволски трудна и грешките или страха от грешки в нея са ужасяващо бреме. И от мащаба на бремето идва и патосът... и циничните вицове по време на операция... и избухливостта. По някакъв начин „Откраднат живот“ е и това.

Създателите му нямат никакъв повод да се срамуват, напротив (а като че ли усещам едно неглижиране и леко неудобство да се рекламира сериалът). Отделните епизоди имат ритъм, цвят, макар и понякога прекалено мрачен, отношенията между героите са интересни и търпят развитие, разглеждат се любопитни медицински случаи. Повече хумор няма да навреди. Лично аз имам само едно голямо несъгласие. За бога - някой да среше артистите, кой иска да гледа лимби в стил провинциален ерген по докторските глави и скучни и неподходящи прически при главните героини? В живота докторите ходят всякак, но нали това е филм. Все пак.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР