Мъжът, който промени жената, която промени света

Историята на Коко Шанел и Бой Кейпъл

Милена Попова 27 May 2016

Портрет на Шанел от Роже Виоле, 1937 г.

Снимка: getty images, chanel press office

Габриел (Коко) Шанел среща Артър (Бой) Кейпъл в По, стар град в Пиринеите, където придружава любовника си Етиен Балзан, докато той язди, ловува и играе поло с приятелите си. На 23 дребната, с горещо тяло и екзотична красота Габриел става метреса на Балзан, богат аристократ със страст към расовите коне и расовите жени. Той е единственият й шанс да се измъкне от съдбата на прислужница, след като не успява да завладее сцената на курортния град Виши. Габриел е изцяло зависима от него, но непокорният й характер и вродената й интелигентност карат околните да се отнасят с нея като с равна. За живота си в имението на Балзан Шанел пише: „Постоянно плачех. Бях го заляла с отегчителни лъжи за нещастното ми детство… Плаках цяла година. Единствените щастливи моменти бяха, когато яздех в гората.“ Пропуска да напише само, че известно време дели Балзан с куртизанката Емилиен д’Алансон.

Отстъпвайки пред молбите й, Етиен й дава помещение, за да отвори магазин за шапки, въпреки че е скандално любовницата да работи. Именно там Бой Кейпъл посещава „изоставеното врабче“ – така мъжете наричат помежду си Габриел. Той е първият, който инвестира пари в магазина й. Артър Кейпъл прилича по някакъв начин на Коко – тъмна пареща красота, загадъчност, остър език зад здрава челюст и силна интелигентност. Постепенно, откъсвайки се от орбитата на Етиен, тя става любовница на Бой Кейпъл, който я насърчава да работи. С Етиен Шанел остава приятелка до края, дори по време на войната той й помага по много начини.

Коко Шанел не цели само да смени покровителя си. Тя не иска съдбата на куртизанка, иска независимост, свобода, власт и онзи достъп до висшето общество, който парите носят. Съдбата обаче й е приготвила изненадващ подарък. Тя се влюбва в Бой Кейпъл, а той се превръща за нея в любовник, брат, баща, всичко, което иска от живота. За първи път на 26 години тя е щастлива. Споделя живота му, изоставяйки провинцията, и се мести в неговия апартамент до „Шан-з-Елизе“.

Снимките от това време разкриват любовта, която блика от нея, въпреки сериозния й поглед. Удивителното е, че макар да са правени сто години по-рано, тя изглежда така, като че ли е снимана едва вчера – модерна някак извън модата, с андрогенния си силует, с малките тъмни сака, ризи ала Питър Пан и свободни панталони, разкриващи тънките й глезени. Необичайно пряма, но деликатна и прелъстителна, с огромна енергия и хапливо остроумие, тя е различна от останалите жени. Елегантна и женствена, Габриел се грижи за тялото си с езда, тенис и плуване, и разбира се – със строга диета.

Не знам защо жените искат всичко онова, което имат мъжете. Нали имат мъжете?
Бой Кейпъл е точният мъж за нея. Той притежава супербързи коли, скъпи коне, имения, но не смята да прекара живота си в леност и пилеене на пари. Острият ум и енергията му търсят приложение в нови посоки на бизнеса, после – в политиката, така както Шанел търси приложение на креативността и таланта си първо в модата, после в киното и балета. Също като Габриел, която отрязва косите си и се появява на вечеря в сатенени панталони, той не признава клишетата и догмите на времето – доставя му удоволствие да демонстрира сила и първичност, вечеряйки например със спортно сако сред жени, натруфени във вечерни рокли. Също като него тя е нестандартна, горда, силно амбициозна и безпощадно честна със себе си. Също като нея той притежава фина грациозност, вкус към красивия детайл, огромно въображение, очи за различното. Той е нейният Пигмалион в света на лукса, образовайки я за всичко – от това кои са добрите години за шампанското до това кои книги да прочете, кой кой е в изкуството. Тя го нарича „големият ми подарък от Съдбата“. Шанел е влязла в сърцето му, но не може да премине само една бариера – да влезе като равноправна във висшето общество. Кейпъл е част от него – наследник на корабоплавателни компании и мини за въглища, известен играч на поло и женкар. Малко неща са известни за мотивите му да прави пари, за финансовите му спекулации по време на Първата световна война, за пътуванията му по света. Авторката на книгата Лиза Чани за първи път вади на бял свят писма на Артър от времето на войната, които повдигат завесата към една необикновена любовна история.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР