Пастелна деликатност

Един от най-нежните сладкиши с аромат на детство

Мануела Панайотова 21 May 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Крем в цветове на ранно лято, аромат на детство и вкус, приканващ към безвремие - един от най-нежните сладкиши, които съм правила. Малките чашки, в които го сервирах, му придадоха изящен вид.

Базиран е на рецептата за баварски крем, но без готвене. Това го превръща в един от най-бързите десерти за приготвяне, без това да налага компромиси с качеството и вкуса. Понеже яйцата не минават през топлинна обработка, трябва да сте сигурни, че са пресни.

Използвах 2 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 1 ч. лъжичка пудра желатин, 70 г захар + 1 ч. лъжичка, 1/2 ч. лъжичка екстракт от ванилия, 3 с. лъжици бадемов ликьор и 100 мл сметана.

Как го направих: Сложих желатина заедно с 3 с. лъжици вода в касерола. Разбих жълтъците с по-голямото количество захар и ликьор докато станат кремави. Разбих белтъците докато станат меки и пухкави. Отделно разбих сметаната с чаена лъжичка захар. Загрях набъбналия желатин докато се разтвори напълно и започнах да го прибавям на тънка струя към жълтъците. С непрекъснато бъркане смесих с белтъци и сметана. Дозата е за четири малки чашки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР