От опит знам: жените управляват успешно

Кристалина Георгиева пред EVA

Ваня Шекерова 23 June 2016

Снимка: Енчо Найденов

През 2013 г. Европейската комисия внесе предложение за налагането на квота от 40% за жените в управителните бордове на публичните компании. То все още не е прието от всички държави членки, част от които официално заявяват, че са против. България е сред тях с мотива, че решението за фиксирани квоти трябва да се вземе на национално ниво.

За идеята разговаряме с еврокомисар Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, която сама трябва да постигне 40% жени в управлението на комисията, за да даде пример на компаниите и администрациите.

Какъв е този таргет 40% жени в Европейската комисия, г-жо Георгиева?

Цел, която си поставихме от първия ден работа в тази комисия, за да я направим по-ефективна и повече приличаща на Европа. Ноември 2014 година започваме като нова комисия и имаме само шест жени генерални директори и три – зам.- генерални. Дори и сред шефовете на отдели жените са само 31%. Ние определено не използваме капацитета на нашите хора напълно. С Жан Клод Юнкер стигнахме до извода, че за да настъпи бърза и значителна промяна, трябва да гоним някакъв процент. Първата реакция на хората, с които го обсъждахме, беше, че ще е много трудно, че целта трябва да е обща за всички нива на управление. Отговорих, че ако искаме да има промяна, тя трябва да бъде видима. И на върха. Ето защо работим много сериозно да привлечем повече жени на най-високите позиции. Само преди няколко дни направихме още няколко назначения, с които генералните директори жени станаха 10, а заместниците им – 13. Средно 26%.

Добре, но това с квотите и процентите не е ли малко обидно за жените?

Осъзнах, че ние имаме отговорност не само към себе си, а и към 50-те процента от световното население. Равноправието на половете е добре за икономиката, за обществото, не само за жените, които се качват нагоре. Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард представи едно изследване, показващо, че липсата на равноправие в някои страни им коства до 30% от брутния национален продукт. Дори и САЩ, ако успеят да постигнат истинско равенство на мъжете и жените, може да спечелят още 5% допълнително брутен национален продукт.

Това ли наричате добавена стойност от участието на жените в управлението?

Определено. Наскоро четох изследване, в което внимателно са погледнали на участието на жените в управлението. Данните са впечатляващи – 6% увеличаване печалбата на компания, ако има жени в управлението й. Ние губим стотици милиони от изоставането на жените в това отношение.

Дали навсякъде е така?

Ще ви дам един пример – след ужасяващия геноцид, при който загинаха над 800 000 души, Руанда се съвзема, давайки ново пространство на жените да бъдат гръбнакът на това възстановяване. Поставиха си за цел жените да бъдат поне 30% от депутатите в парламента. Днес са 64%. Участват в бизнеса, в изпълнителната власт. Ако имаме нужда от доказателства как жените са гаранция за мир, трябва да гледаме тази малка африканска държава. Руанда е пример за това как политическата воля на президента позволи на страната му да стъпи на краката си. И това може най-лесно да стане, когато се доверим на жените, когато им дадем повече възможности да установят мир, да намерят прошка. Жената има по-голямо сърце, способно да прости.

Виж ти откъде европейските държавни ръководители можело да вземат пример!

Да, можем да се учим много. Имаме чудесни примери и в Европа, като най-добре се справят скандинавските държави. Но и като цяло в Европа много по-голям процент жени завършват висше образование. Участието на жените в работата на комисията на стартовите нива показва, че имаме огромен резервоар от способности и талант. Въпросът е защо трябва да ги поощряваме да вървят смело напред и да се борят за високите позиции. Отговорът идва и от моя личен живот – жените при равни други условия се нуждаят от повече подкрепа, отколкото мъжете. Често интервюирам жени и мъже и винаги ми прави впечатление колко по-уверени са мъжете, че са подходящи за дадена позиция, от жените. Да кажем, имаме шест критерия за някаква позиция. Мъж и жена покриват по три от тях. Мъжът ще каже: аз покривам три от критериите и освен това ви предлагам моята прекрасна личност, най-добрият съм за тази работа. Жената ще каже: аз не покривам три от критериите, може би има по-подходящ от мен за позицията.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР