Почивай в мир, Шампионе!

Тази нощ светът се прости с Мохамед Али, най-великият боксьор в историята. През 25-годишната си кариера той записва 56 победи и само 5 загуби.

eva.bg 04 June 2016

След 32-годишна битка с болестта на Паркинсон 74-годишният легендарен шампион по бокс Мохамед Али се остави в ръцете на смъртта. В четвъртък той бе откаран по спешност в болницата във Финикс, Аризона със затруднения в дишането и тежка кашлица. Съпругата на боксьора, както и дъщерите му са били около него в предсмъртните му часове, които те описват като „мирни и изпълнени с покой“. Големият Мохамед Али ще бъде погребан в родния си град Луизиана, Кентъки.

Мохамед Али е трикратен световен шампион по бокс в тежката категория и златен медалист от Олимпиадата в Рим през 1960 г. Веднага след като научи новината другият голям боксьор Майк Тайсън написа в профила си в Twitter: „Господ дойде да си прибере шампиона!“

Победите на Мохамед Али над Сони Листън, Джордж Форман и Джордж Фрейзър остават записани със златни букви в историята на бокса, пък и на спорта въобще.

Али започва да се боксира на 12, а се отказва от бокса през 1981 г. след 56 победи и само 5 загуби. Именно той (роден като Касиус Клей и променил името си след като приел исляма през 1964 г., а после, през 1975 преминал към суфизма), е боксьорът, който въвежда традицията преди боксовата среща противниците да си разменят язвителни и дори арогантни заплахи и подмятания.

Мохамед Али има четири брака и девет деца като поддържал връзка само с някои от тях. В последните двайсет години от живота си той е изцяло зависим от грижите на четвъртата си съпруга Лони и нейната сестра. Болестта на Паркинсон, от която шампионът се разболява, когато е на 40, бавно, година след година унищожава жизнените функции на тялото му. Мохамед Али никога не казва и една дума за болестта си.

Ето някои от култовите цитати на великия боксьор:

„Лети като пеперуда, жили като пчела, ръцете ти не могат да ударят онова, което очите ти не могат да видят“ (това е неговата бойна „молитва“, неговата стратегия за историческия му двубой с Форман през 1974 г.)

„Трудно е да бъда скромен, когато съм толкова добър“

„Това е просто работа. Тревата расте, птиците летят, вълните се разбиват в брега, а аз побеждавам.“

„Човек, който на 50 години гледа на света така както като е бил на 20 е пропилял 30 години от живота си“.

„Боксът е спорт, при който много бели мъже гледат как двама чернокожи мъже се пребиват“

„Касиус Клей е име на роб. Аз не съм го избрал и не го искам. Аз съм Мохамед Али, свободен човек и държа хората да използват това име, когато се обръщат към мен и когато говорят за мен“.

„Мразех всяка минута, в която тренирах, но си казвах: Не се давай! Страдай сега, а после изживей живота си като шампион“.

"Невъзможното е просто голяма дума, използвана от малки хора, които намират за по-лесно да живеят в света такъв какъвто е, вместо да използват силата си, за да го променят. Невъзможното не е факт, а нечия преценка. То е предизвикателство. Невъзможното е потенциал. Невъзможното е временно. Невъзможното е нищо.“

 

1 КОМЕНТАР
1
Зара
13 June 2016, 01:14

Родният му град се казва Луивил (така го изричат местните, изписван Louisville, най-големия град на щата Kentucky), не както сте го написали Луизиана (щат в USA)

ТВОЯТ КОМЕНТАР