Мраморен чийзкейк

Добре охладен, този сладкиш е нещо, което си струва да опитате

Мануела Панайотова 18 June 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Някои десерти остават завинаги в сърцето. Помним техния вкус, аромата им. Помним ги, защото в някакъв момент са съблазнили и помирили сетивата ни. Един такъв десерт е мраморният чийзкейк. Миксът от крем сирене и маскарпоне правят текстурата му лека и кремообразна, а шоколадът, оцветен от жизнените нотки на портокалови цветчета, извайва плътен и завладяващ вкус. Добре охладен, този сладкиш е нещо, което си струва да опитате.

Използвах 50 г шоколадови бисквити, 100 г черен шоколад, 40 мл вода, 300 г крем сирене, 120 г захар, 2 яйца, 140 г маскарпоне, 2 ч. лъжички вода от портокалови цветчета (може да се замени с екстракт от ванилия). Дозата е за около 8-10 броя форми за мъфини от силикон.

Как го направих: Смлях бисквитите на трохи и покрих с тях дъното на всяка форма. Разтопих на водна баня шоколада, смесен с вода и екстракта от портокалови цветчета, като разбърквах периодично. Оставих да се охлади. Крем сиренето разбих с миксер докато стане гладко, добавих захарта и продължих да разбивам. Добавих яйцата и маскарпонето, разбърках до хомогенност. Отделих 170 г от тази смес, прибавих към шоколада и размесих. Запълних формите с бисквитени подложки, като редувах двете смеси. С помощта на малка клечка и леки въртеливи движения размесих за получаване на мраморен ефект. Подредих формите в тава, в която налях гореща вода до половината от височината им. Изпекох на водна баня в предварително загрята фурна на 160 С за 40-45 минути. След като достигнаха стайна температура, поставих в хладилника за около 4 часа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР