Защо обедняват психоаналитиците

Разказва Кристфрид Тьогел, написал „Фройд набързо“

Адриана Попова 14 July 2016

Снимка: литературен клуб „Перото“

Кристфрид Тьогел, психолог, философ и български зет, е от онези естествено сладкодумни хора, които могат да ви разказват с часове, а вие да кимате с глава и да не ви омръзва. Живял е 20 години в България, така че е достатъчно сладкодумен и на български. Световнопризнат изследовател на Фройд.

Наскоро у нас излезе книгата му „Фройд набързо“ (ИК „Колибри“). В 200 страници тя обобщава най-важното от живота и научните прозрения на бащата на психоанализата, публикувани са прелюбопитни писма до бъдещата му жена Марта, до Юнг, Стефан Цвайг, Томас Ман, Айнщайн, дори любимите му анекдоти. Самият Тьогел ще ви засипе с интересни и непознати факти. Защо например прочутата кушетка на Фройд е покрита с килим – съвсем просто, защото негов братовчед внасял ориенталски килими и семейството разполагало с много такива.

Какво би казал Фройд за заглавието на книгата ви? В последните години всичко правим набързо.

Самият Фройд толкова неща е правил набързо, например книги, за да спаси издателството си. Освен това така или иначе е бил много бърз и работоспособен. Имал е много добра разкадровка на деня и е работил до 1 часа през нощта.

Само за сватбата си не е бързал. Имал е доста дълъг годеж.

Четири години е продължил годежът, заради тъщата. Не искала да има сватба, докато той не си осигури стабилен доход.

Кога започва да получава стабилен доход?

През 1886 г. основава частната си практика. Тогава има пациенти и изкарва достатъчно пари за семейство. Не че е бил много богат, но поне убеждава тъщата, че може да се ожени.

Има ли момент, в който става истински богат?

Да. Още преди Първата световна война, но след това губи доста заради инфлацията. Все пак той има 6 деца, 4 сестри и балдъза, сестрата на жена си, които издържа. След войната работи само с пациенти и ученици, които могат да плащат в долари и лири. Така набързо възстановява финансовите си загуби.

Вие как стигнахте до Фройд?

Моята дисертация беше за сънищата и нямаше начин да заобиколя Фройд. Няколко години по-късно вече работех по архивите, защото ме интересуваше това, което е зад кулисите. Публикувах няколко тома с писмата му, но има още 4000 непубликувани писма.

Правите ли анализ на собствените си сънища?

Не мога, питам жена си. Тя също е психолог. Едно време сънувах в продължение на няколко месеца, че карам колата и искам да спра, но спирачките отказват. Доста се притеснявах по време на съня. И жена ми каза – ти все започваш нещо много бързо и не можеш да спреш. Така подминаваш целта.

Разкажете за жена си, тя е българка.

Познаваме се от 1975 година, следвахме заедно психология в Берлин в Хумболтовия университет. Три години по-късно се оженихме. Сега е професор в Швейцария, работи в областта на изграждане на лидерски умения.

Как Фройд стига до психоанализата?

Между 1888 и 1890 работи с хипноза с жени с хистерия, както е учил в Нанси при прочутия Жан-Мартен Шарко. Пращат му пациентка, която му казва – не можете да ме хипнотизирате. Фройд бил много лош хипнотизатор. Тогава й казва да легне на кушетката и да говори за всичко, което й минава през главата. Така стига до ядрото на психоаналитичната техника – свободната асоциация. Фройд е вярвал, че тази асоциация не е свободна, а детерминирана от безсъзнателния конфликт, който е в основа на неврозата.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Читател
14 July 2016, 19:32

До #2:
Защото са евреи.

2
Читател
14 July 2016, 15:31

Любопитно е защо роднини на Фройд са преследвани от нацистите и въобще защо психоаналитиците бягат надалеч по време на този режим. Явно Хитлер е ненавиждал такъв тип хора...

1
Читател
14 July 2016, 15:29

Интересно интервю. Колкото до създателя на PR-а - не бих казал, че е гениален, а пълен лицемер. Веднъж агитира хората да купуват цигари и да се тровят, а няколко години по-късно право точно обратното. И вероятно и в двата случая водещ мотив е била печалбата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР