Изабела Роселини - Печеля битката, но губя войната

„Синьото кадифе“ на Дейвид Линч взе реванш, ставайки посланик на красотата на LancÔme. Отново.

14 August 2016

Снимка: Аlexi Lubomirski for Lancôme

„Хвърляйки поглед върху рекламата на козметика, човек може да си помисли, че е предназначена само за млади момичета. Но по-зрелите жени искат да видят свои връстнички. Двайсет и нещо годишните – също. Това ги примирява с бъдещото остаряване“ – твърди Изабела Роселини. Абсолютно сме съгласни. Да виждаме в реклама 63-годишната актриса е просто прекрасно.

Мисията на дъщерята на две кинолегенди – италианския режисьор Роберто Роселини и шведската актриса Ингрид Бергман, е „разпространение на особения поглед на Lancôme върху женствеността“. Или с две думи: красиво е разнообразието. То включва не само рекламни лица с различен цвят на кожата, но и на различна възраст.

Сътрудничеството на Изабела Роселини с марката започва още през 1982 г. След 14 години 44-годишната актриса е „пенсионирана“ по... старост. За нея това е шок, а за обществото на манекенките – голям скандал (освен актриса, Роселини е и модел). „Те ме държаха дотогава, докато не станах по-силна от техния крем, който прави жените по-млади – споделя тя навремето в интервю пред скандалната Ева Енслър, поетеса, писателка и феминистка. – Звездата е кремът, а не Изабела Роселини. Аз бях на върха на кариерата си. Знаех коя съм. Жените тогава искаха същото, и то далеч повече от червило, сенки или крем. Уволниха ме, защото бях силна.“ Чест прави на Lancôme, че след 20 години преосмисли позицията си. Сигурни сме, че в решението пръст има новият артдиректор Лиса Елдридж. Според генералния директор Франсоаз Леман Изабела запазва позитивно и невъзмутимо отношение към възрастта (когато я наемат на 63 години, тя изглежда точно на толкова), възприемайки този период от живота като стъпка по пътя към свободата и самоопределянето си. Ето какво мисли и самата актриса за красотата и годините.  

Не мога да съчетая стремежа да се храня възможно най-здравословно и да си сложа ботокс
Кой оформи и разви усета ви към красотата?

Moята майка. И не толкова с акцент върху красотата сама по себе си, колкото върху естествения вид и стила. Майка ми е скандинавка, много спортна, много практична, земна, с изявен шведски стил, който се описва с изчистеност и елегантност. Когато е на 22 и вече е известна актриса в Швеция, продуцентът Дейвид Селзник я кани да подпише договор със студиото му в Холивуд. Верен на холивудската традиция не само да намира звезди, но и да ги „създава“, той й предлага да американизира името си, да изскубе веждите си и да промени цвета на косата си. Майка ми отказва с думите: „Казвам се Ингрид Бергман, ако не ме харесвате такава, каквато съм, се връщам в Швеция“. Селзник онемява от решителността на младата жена и отговаря: „Имам идея, която никой досега не е изпробвал. Няма да променяме нищо в теб. Ще останеш себе си. Ингрид Бергман ще е първата естествена актриса!“ Тя беше същата и в реалния живот, носеше съвсем малко грим – спирала, червило и малко пудра.

Сега на 63 какво е отношението ви към остаряването?

Възрастта ми даде време да направя всички неща, които някога съм искала. Чувствам се по-завършена. Във вестниците четем статии за негативите, свързани с остаряването, но не и за плюсовете. Добре, със сигурност съм изгубила жизнеността си и вече не мога да правя салто. Но положителният момент е, че се чувствам по-свободна, по-уверена да следвам сърцето си, вместо да се стремя да удовлетворя другите. Тази страна на възрастта е много приятна.

Какво мислите за козметичната хирургия и инжекциите?

Не съм против това, но не съм прибягвала до тях. Изпълнена съм със съмнения. Благодарна съм на кремовете на Lancôme. Имам своя собствена ферма за натурални продукти в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Не мога да съчетая стремежа да се храня възможно най-здравословно и да си сложа ботокс. Мога да си направя операция сега на 63 и да изглеждам на 53, но когато стана на 73, ще изглеждам на 63… Изглежда, че мога да спечеля битката, но губя войната.

Винаги ли сте се чувствали комфортно в кожата си?

Би трябвало да имам психическо разстройство, ако след публичния ми триумф на кориците на списания и номинирането ми сред 10-те най-красиви жени в света в личния си живот се чувствам чудовище. От друга страна, разбира се, като се погледна в огледалото, не казвам: „Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на света?“ Малко се обиждам, когато някой каже: „Все още изглеждаш добре“. Вметването на „все още“ ме притеснява! Предпочитам комплимент като „Толкова си изискана, толкова елегантна“. Ценя това, на което ме е научила майка ми. Когато някой й правеше комплимент за начина, по който изглежда, тя отговаряше: „Не е ли късмет?“

Интервюто е осигурено с любезното съдействие на L’Oréal Luxe.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР