„Стар Трек: Отвъд”: Легендата на 50

През 2016 г. се навършва половин век, откакто капитан Кърк, Спок и останалите типове от фантастичната поредица „Стар Трек” се изстреляха сред звездите. Светът празнува юбилея на този истински попкултурен феномен с концерти, изложби и всякакви събития (вижте на startrek.com), а ние можем да го направим май само с новия филм – „Стар Трек: Отвъд” е в кината от днес.

Ирина Иванова 22 July 2016

„Стар Трек” е телевизионна, а впоследствие и кинопоредица с такъв грандиозен световен успех, че няма да сме адекватни, ако я коментираме с банални изказвания от типа на „харесва ми” или „не ми харесва”. Милиони хора са влюбени в героите на тази поредица и са израснали с техните междузвездни приключения.

„Стар Трек: Отвъд” е третият филм от „новото поколение” на поредицата – след „Стар Трек” (2009) и “Стар Трек: Пропадане в мрака” (2013). И трите определено се опитват не само да задържат старите фенове, но най-вече да „заразят” с вируса нови. От няколко години насам обаче има едно завръщане към ретро фантастиката и дори зрители на по 20-ина години смятат, че да кажем „старите” „Междузвездни войни” са несравнимо по-култови от новите. Дори и на зрителите на възраст 20+ май им липсват историята, чувството за хумор, приключенския дух на оригиналите, в които определено не всичко е технология и екшън.

Много екшън, малко приключение – това е и новият „Стар Трек: Отвъд”. На режисьорския стол вече не е Джей Джей Ейбрамс, а Джъстин Лин („Бързи и яростни”) и той и екипът му са заложили с двойна сила на битките, както и на компютърно генерираната среда, разбира се. Екшънът е на макс, филмът е натъпкан до козирката със свистящи престрелки, ръкопашни боеве с чудовищни извънземни мутанти, грохотни взривове, разпарчетосващи извънземни кораби, катастрофални сблъсъци и прочие. На този фон диалогът е... да го наречем семпъл: „Включи/ Изключи (нещо си)!” – „Да, капитане!”, „Разпадаме се! Траекторията ни потъва в мъглявината! (или нещо подобно) След което – тряяяяс-прааас! - и наистина всичко избухва в пламъци, взривява се, разпада се, само капитан Кърк, Спок, Скоти и още неколцина – не. Както си му е редът.

От време на време, между оперативните команди, някой от героите произнася някоя мъдрост. Например Кърк казва на дивия мутант с грозните зъби (Идрис Елба в ролята или по скоро - в костюма): „Променяме се. Налага се. Или трябва цял живот да водим едни и същи битки.” Записваш си го в телефона това последното, няма как.

Все си мисля, че създателите на филма могат да заложат по-смело на актьорите и историята, без да се страхуват, че ще изглеждат старомодни. Първо, защото актьорите са наистина най-точните – Крис Пайн е сякаш роден за ролята на капитан Кърк и дори чисто визуално доста прилича на Уилям Шатнър, който играе Кърк в оригиналната „Стар Трек” поредица (и който между другото вече е 85-годишен и е в доста добра форма). Закари Куинто пък като Спок с култовите за персонажа остри, залепнали за черепа уши и прическата – каска а ла Мирей Матийо, е нещо като клонинг на Ленард Нимой, изиграл същата роля в първите филми (Нимой почина в началото на миналата година на 83-годишна възраст). Лично аз много харесах и София Бутела в ролята на Джейла – благородна дивачка, която се движи като странна бяла пантера сред останалите.

„Стар Трек: Отвъд” е и един от последните филми на актьора Антон Йелчин, който играе ролята на Чеков и който загина при катастрофа през юни тази година като по този начин влезе в тъжния клуб „27”, заедно с Джим Морисън и Джанис Джоплин, с Кърт Кобейн и Ейми Уайнхаус и с още толкова много. Да е светла паметта му!

Догодина пък – дано бедната ни планета е все още читава, амин! – се навършват 40 години от рождението на „Междузвездни войни”, а битката Star Trek vs Star Wars е „вечното дерби”, както биха се изразили футболните коментатори, във вселената на Холивуд. Двете фантастични поредици са нещо като „Кока – Кола” и „Пепси”, като Майкъл Джексън и Принс, Фелини и Антониони, Брад Пит и Джони Деп, чийзкейк и тирамису, шампанско и просеко и т.н. Аз лично, признавам си, съм за „Междузвездните”, а вие?

И парчето Sabotage на Beastie Boys от трейлъра може и да не пасва много на филма, но е велико все пак и затова го поствам и него по-долу. В памет на китариста на групата Джон Бери, който почина тази година.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР