Книги за откренване на яхта

Ето нашите предложения за летния ви багаж

Адриана Попова 29 July 2016

Корфу

Снимка: Instagram

Миналото лято една приятелка обикаляше с яхта Йонийските острови. Беше си взела за четене „Щиглецът“ на Дона Тарт, която със своите близо 1000 страници беше провъзгласена за средство за откренване. Откренването се налага, когато трябва да се балансира наклонът на лодката от платната (т. нар. накренване) и екипажът се прехвърля на другия борд за противовес. Друго известно средство за откренване е добрият стар „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс – 868 страници.

Тази година сред летния набор книги не се очертават подобни рекордьори. Но простата аритметика показва, че събрани 540-те страници на „Укротяването на кралицата“, например, и 590-те на „Сиси самотната императрица“ ще свършат работа по изправяне на яхтата. Ето нашите предложения за летния ви багаж, в които има императорско Корфу за шик, витамини за кондиция, труп за охлаждане и Тоскана за душата.

За Корфу

Императрица Елисавета Австрийска, по-известна като Сиси, обожавала Корфу и построила там двореца Ахилеон, който е туристическа атракция номер 1 на острова. В романизираната й биография от Алисън Патаки „Сиси самотната императрица“ тя е красавицата, анорексичката, невротичката, скитницата, любителката на екстремни преживявания – с други думи, има целия набор от качества на жена от XXI век.

Ако пътувате към Корфу – не забравяйте Сиси.

(ИК „Еднорог“)

Как без Тоскана

Сещам се за едно телевизионно семейство, което години наред наемаше вила в Тоскана за лятната си ваканция. И не са само те.

Франсис Мейс се прочу като познавач на италианската провинция, а сега с новата си книга „Всеки ден в Тоскана“ (ИК „Хермес“) продължава да ни убеждава колко прекрасно е всичко там. Не че има нужда, де. Отново има прелестни градини, тайни местенца, които ще бъдат разкрити само за нас, и звезди, които падат в пищен по италиански спектакъл.

Най-големият звездопад е в нощта на свети Лоренцо, на 12 август, когато се сбъдват желания. Идваме, свети!

Пътешествия навътре и навън

Разкази за тях ще намерите в книгата на Вера Петрова „Завихряне“ (ИК „Колибри“). Пътешествията са из магични места: Мексико, Гватемала, Аризона, Колумбия, Индия, Босна, Странджа. Вера е човек, който може да ви говори за Босненските пирамиди така, че до 5 минути да се качите на колата и да потеглите натам. Нейните открития са не артефакти, а преживявания, вибрации, любов. И между другото, знае кой може да ви организира пътуване по Пътя на богомилите. Дамян Попхристов се казва човекът.

Горещо слънце, студен труп

Няма нищо по-хубаво от добре изстуден труп, докато сте под сянката на чадъра край морския бряг. Трилърите са си ваканционна класика, само, моля, не забравяйте за SPF-а, че с тях много се изгаря. С репутацията на книга, която е разграбена на британския пазар, идва „Оставих те да си отидеш“ на Клеър Макинтош (ИК „Сиела“). В нея инспектор Рей Стивънс се опитва да разплете убийството на дете. „Призраци в моята глава“ от Пол Трембли (ИК „Еднорог“) смразява самия Стивън Кинг, а той не се плаши лесно. Момиче с прояви на шизофрения, семейството се обръща към местен свещеник и нататък става една... „Плувецът“ от Йоаким Зандер (ИК „Колибри“) е политически трилър, в който има Дамаск, бомба, агент на ЦРУ, Брюксел. Неща, които вървят и по новините, но кой през ваканцията гледа новини?

Витаминозен коктейл

Имам предвид литературни витамини от най-високо качество.

„Три ябълки паднаха от небето“ на Нарине Абгарян е от книгите, които ви обезоръжават, защото изкарват от вас и тъга, и радост, а и са като масло върху топъл кроасан – безобразно вкусни.

Героите живеят в забравено от бога арменско село, в което и земетресенията, и гладът, и войните са като персонажи в приказката на живота. ИК „Лабиринт“

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР