Мед, маслини, октопод в сянката на Света гора

Eagles Palace: море с цвета на сапфир, великолепен плаж, бунгало, в което е прекарала последното си лято Мария Калас, четири ресторанта от класа...

Ваня Шекерова, Милена Попова 29 August 2016

Снимка: Eagles Palace hotel&spa

Докато излезете от криволиците на пътя, пресичайки с кола третия ръкав на Халкидики – Атон, и няколко километра преди да стигнете Уранополи, малкото пристанище, откъдето тръгват натоварените с поклонници фериботи към Света гора, някак внезапно се оказвате пред портала на Eagles Palace hotel&spa Resort. И попадате като Алиса в едно друго измерение.

Разположен по склона над прелестен пясъчен плаж и потънал в цъфнали жасминови храсти, бугенвилии, хортензии, глицинии, рози и палми, хотелът предлага спираща дъха гледка: към планината Атон и най-високия й скалист връх, към остров Амулиани със заобикалящите го малки островчета и към втория ръкав на Халкидики – Ситония. Eagles Palace си има всичко: четири ресторанта с тераси, от които да се наслаждавате на залеза в морето, открит басейн с приятно подгрявана морска вода, спа център със закрит басейн, магазини, детски площадки, бийч бар и параклис, до който води сенчеста пътека в парка. И не е нужно да прекарате дълго време тук, за да се убедите, че можете да имате екзотика и лукс без дълги презокеански полети и прескоци на меридиани по земното кълбо. Ей тук, съвсем наблизо, на някакви си 4-5 часа път от София през една несъществуваща вече държавна граница.

История, щипка мистика и внимание към детайла

Сградата на хотела, умело вписан в скалистия бряг, е проектирана от арх. Стилианидис, един от най-добрите гръцки архитекти, в стила на манастирите в Света гора – каменни зидове, бели стени, арки с пълзяща по тях дива лоза. Построен през 1973 г., хотелът започнал да се разраства с бунгала – стъпаловидно разположени сред райската градина, някои със собствен басейн. Едно от тези бунгала е било убежище на Мария Калас през лятото на 1976 г., последното в живота й. Сега носи нейното име, всички останали са също с женски имена на богини и музи.

Специален се чувства човек навсякъде. В стаите на масата ви очаква купа със свежи плодове, във вазата има току-що набрани полски цветя. Всяка вечер камериерките ви оставят различни – забележете! – ръчно правени бонбони, оправяйки леглата за сън. В ресторанта, където е сервирана закуската, сервитьорите ви познават, знаят как обичате кафето и веднага могат да ви упътят къде е седнал приятелят ви. Това е удивително, защото в топсезона в хотела има над 300 души, а никъде не се усеща горещият дъх на тълпата – всичко е подчинено на уединението, комфорта, релакса. Дори на плажа има бутон върху чадъра, откъдето можете да извикате сервитьора от плажния бар. Ако не ви свърта на шезлонга, на ваше разположение е яхтата на комплекса, управлявана от капитан Василис, роден и отрасъл на близкия остров Амулиани и оприличен от една английска журналистка на млад гръцки бог. Ослепителното слънце в комбинация с ледено узо често създават подобни митологично-романтични настроения у летуващите англичани. С яхтата, в която е натоварена кошница за пикник, може да стигнете до закътано плажче на острова. Там можете да се отдадете и на курсове по сърф и дайвинг. Водата е с изумрудения цвят на Малдивите, а по дъното се прескачат слънчеви зайчета и шарени рибки.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР