Юлиан Костов атакува Холивуд от Лондон

Младият български актьор има сериозен опит в първокласни продукции, а за една от тях трябва да отслабне с 10 килограма за месец

Ирина Иванова 25 September 2016

Снимка: личен архив

Когато достига до финалните етапи на британския кастинг за главната роля в новите „Междузвездни войни“, Юлиан Костов, млад български актьор, живеещ в Лондон, започва да вярва, че е роден под щастлива звезда. Когато след неколкомесечни прослушвания и големи надежди разбира, че вместо него е избран Джон Бойега, не спира да вярва в това. Казва, че опитът го е научил да не се фиксира върху резултатите, а върху удоволствието от пътя, по който върви.

Непосредственият повод за интервюто с Юли е ролята му на легионера Луциус в една от големите премиери на това лято – филма „Бен-Хур“ на режисьора Тимур Бекмамбетов. В него нашето момче се снима заедно с Джак Хюстън, внук на легендарния холивудски режисьор Джон Хюстън, с Морган Фрийман и с Тоби Кебъл. Да се добереш до участие в продукция на такова ниво вече е сериозен успех, а на българина дори не му е за първи път. Той се е снимал в култовия сериал „24“ с Кийфър Съдърланд, в летния хит на History Chanel Barbarians Rising, както и в други продукции с участието на големи звезди.

Юли е на 27, завършил е – с пълен отличен при това – Испанската гимназия във Варна, владее също английски и италиански. Той е десеткратен републикански шампион по плуване на България и известно време е бил в националния отбор. Отказва се, защото заминава да учи бизнес мениджмънт в Холандия, а след това продължава в Лондон, но твърди, че именно на спорта дължи вярата си, че всичко е възможно. Всъщност точно това си казва, когато през 2011 г. го приемат от раз в Националния младежки театър на Великобритания. Това е първото му явяване на актьорски кастинг въобще.

Юлиан в кадър от филма „Бен-Хур“
Какво си спомняш от снимачния период? Гледал ли си класическия „Бен-Хур“ от 1959 г. на Уилям Уайлър?

Премиерата е броени дни преди рождения ми ден на 25 август. Опитах се да изгледам филма на Уайлър, но не издържах до края. Типично за моето поколение – щом не получим мигновено възнаграждение за вниманието си, губим интерес. Впоследствие ролята, за която първоначално се явих, отиде при друг актьор, а аз приех друга, макар и доста по-малка – на легионера Луциус. Снимахме две седмици в Матера (приказният каменен град в Южна Италия, който през 2019 г. ще сподели титлата „Европейска столица на културата“ с Пловдив – б.р.). Хубавото бе, че прекарах много време с другите момчета от каста – Тоби Кебъл, Дейвид Уалмсли и Маруан Кензари – и си станахме приятелчета.

Вече имаш доста роли в големи продукции. Кои от тях би класирал в твоя личен топ 5?

Ролята ми на агент Харуел в „24“ с Кийфър Съдърланд ми донесе интензивни преживявания, защото имаше бойна хореография, импровизиране с репликите и като цяло се работеше на много висока скорост. В сериала Barbarians Rising, който в момента се излъчва по History Channel, бяха първите ми снимки, в които трябваше да яздя и да се бия с меч. Аз можех единствено да седя върху коня и да го накарам да върви бавно, нищо друго. Докато чаках на терен да започнат моите снимки, се оказа, че с коня ми сме се „паркирали“ върху гнездо на оси, които започнаха да хапят животното и то, за мой ужас, започна да рие бясно с копита и да се мята, а аз си изкарах акъла.

Дори и да съм каталясал от снимки, заспивам с лека душа. Може би това е рецептата – да слушаш интуицията си
В Leahterface, който разказва предисторията на култовия хорър „Тексаско клане“ и който трябва да излезе по кината през есента, също се забавлявах много. Но любимата ми работа е в британската драма Another Mother’s Son, който излиза през ноември, и е режисиран от двукратния БАФТА носител Крис Менаул. Там играя главната роля – руски военнопленник при нацистката окупация на остров Джързи. За ролята отслабнах с 10 килограма за 5 седмици по време на снимките, което беше тежко, тъй като почти всеки ден имах емоционални, силни сцени, а трябваше да ги играя на мюсли и ябълка. За да снимам този филм за жалост се наложи да откажа 15-дневни снимки във филма „Security“ с Антонио Бандерас и Бен Кингсли.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР