Домати по Нострадамус

Рецепта от мистичното меню на гадателя

Мануела Панайотова 10 September 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Човечеството винаги е имало нужда от мистика - на вкус. Пророчествата на Мишел дьо Нострадамус и до днес вълнуват човечеството, но малко се знае за това, че той е бил лекар, философ, билкар и... кулинар.

Нострадамус изучавал тайните на лечението с билки в продължение на дълги години, събирал древни рецепти от лечители и чародеи, твърдо решен да намери лек за болестите и е бил убеден, че храната може да бъде и лекарство. Днес модерните кулинарни критици го наричат „Гордън Рамзи на 16 век“. Нострадамус оставил ценни съвети и знания, събрани в сборник от козметични и кулинарни рецепти, в който най-голяма част заемат т.нар. „конфитюри за любов“.

Рецептата днес е от „мистичното“ меню на гадателя и в сезона на градинските домати това фино предястие е като ароматна приказка за едни стари времена.

Как направих домати а ла Нострадамус:

Използвах два големи, добре узрели домата, 3 счукани скилидки чесън, 1 чаша галета, 1 с. лъжица пресен, нарязан на ситно магданоз, 1 глава лук, нарязан на ситно, 1 с. лъжица мащерка, 3 с. лъжици зехтин. Разрязах доматите хоризонтално на две и ги издълбах. Направих смес от вътрешността им, галета, лук, чесън, мащерка и магданоз. Подправих на вкус и напълних всяка от доматените половинки. Сложих в намазана със зехтин тавичка и изпекох на 250 С за около 15-20 минути.

 

2 КОМЕНТАРА
2
Яна
16 September 2016, 16:06

Имало ли е домати по времето на Нострадамус? Мисля, че са по-късно откритие.

1
радев
11 September 2016, 14:40

домати и нострадамос това е смешно

ТВОЯТ КОМЕНТАР