Когато книгите тръгнат на кино 2

От 5 до 16 октомври ще можем да гледаме 11 премиери и 10 кинокласики в рамките на второто издание на фестивала CineLibri

Адриана Попова 28 September 2016

„Американска идилия“

Десет национални и една световна премиера ще гледаме на втория фестивал за екранизации на литературни творби CineLibri (5–16 октомври). Световната премиера е на филма „Американска идилия“ по романа на Филип Рот „Американски пасторал“, дебют като режисьор на Юън Макгрегър, който играе в него с Дженифър Конъли и Дакота Фанинг. Сред най-очакваните заглавия е „Тя“ на режисьора Пол Верховен с Изабел Юпер в главната роля, който пожъна овации на тазгодишния Кан. Премиера за България е и „Геният“ за литературния редактор на Хемингуей и Фицджералд с Колин Фърт, Джуд Лоу и Никол Кидман. 

За „Небостъргач“ Сиена Милър е номинирана за най-добра поддържаща роля за Наградите за британско независимо кино. Във филма по едноименния антиутопичен роман на Джеймс Балард, издаден у нас от „Колибри“, играят още Том Хидълстън и Джеръми Айрънс.

Общо 100 прожекции в 8 града ще представят 20-те филма от програмата, като сред тях са и класики като „Да убиеш присмехулник“, „Фицкаралдо“, „Като гореща вода за шоколад“, „За мишките и хората“.

Фестивалът ще бъде открит на 5 октомври в зала 1 на НДК от Фредерик Бегбеде и режисьорския му филм „Идеалът“, заснет по романа му „Помощ, простете“. Главният герой Октав е циничен, как иначе, ловец на глави и по-точно на манекенки, в Русия. Неуморен бохем, денди, сноб, ексцентрик, любител на скандали, Бегбеде е нещо като секссимвол на френската литература. В София той ще получи и статуетката на CineLibri за двойния си принос към литературата и киното. Ако не сте гледали екранизацията по друг негов роман, прочутия „6,66“ евро, може да го направите сега – режисьор на филма „99 франка“, както първоначално се казваше и романът, е на Ян Кунен, а в главната роля е фантастичният французин, отличен с Оскар, Жан Дюжарден.

Гост звезди на CineLibri са и чешкият Оскаров режисьор Иржи Менцел, и лошото дете на новата холандска литература Арнон Грюнберг, чийто роман „Тирза“ в превод на български вече е на пазара. Филмът на Менцел в програмата е „Обслужвал съм английския крал“ с ключово българско участие – Иван Бърнев в главната роля.
В рамките на фестивала всички книги, по които са направени екранизациите, ще се продават с 30% отстъпка, а организаторите обещават и приятни... почерпки.

Още за програмата на www.cinelibri.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР