Триптих с бира

В тон с меките пастели на времето е предложението за златисти, царевични хлебчета с бира

Мануела Панайотова 01 October 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Есента е още плаха. Слънцето в небето е подарък, който усмихва деня и носи топли обещания. Новият сезон налага други вкусове и аромати - благи, земни и сгряващи. В тон с меките пастели на времето е предложението за златисти, царевични хлебчета с бира, поднесени с бирено масло и... да живее бирата! С палитра от аромати - малц, хмел, люти чушки и царевица по всяко време те са вкусна изненада.

За хлебчетата използвах 200 г царевично брашно, 120 г бяло брашно, 3 люти чушки, зърната от една царевица, леко препечени на тиган, 70 г меласа или кафява захар, 1 1/2 ч. лъжичка сода за хляб, 1 1/2 ч. лъжичка бакпулвер, 1 ч. лъжичка сол, 170 г разтопено масло, 90 мл пшенична бира, 2 яйца, 3 с. лъжици растително масло.

За маслото използвах 110 г масло, 2 с. лъжици пшенична бира, 1 с. лъжица мед, 1 ч. лъжичка сол.

Как ги направих: В голяма купа смесих двата вида брашно, нарязаните люти чушки, меласа (кафява захар), набухвателите, сол. Направих кладенче в средата и изсипах разтопено масло, бира, яйца и растително масло. Разбърках до еднородна смес, насипах в подготвени форми и изпекох на 200 С за около 12-15 минути.

С миксер разбих маслото, докато стана светло и пухкаво. Бавно добавих бира и мед, разбърках, за да се смесят добре и подправих със сол. Сервирах с топлите хлебчета.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР