Таханово суфле

Доброто суфле трябва да има вид на уверена красавица, с леко наперено излъчване

Мануела Панайотова 08 October 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Суфлето е фино, изтънчено, но и доста капризно ястие. Специалитетът е френски и идва от думата souffler (духам, надувам), което до голяма степен говори за темперамента му. Това всъщност е гъст сос на яйчена основа, който може да бъде запечен с различни продукти. От голямо значение за успеха му са различни фактори - дали яйцата са пресни, температурата на фурната, разбиването на белтъците, които след изпичане стоят като твърда пяна с обем.

Случва се нерядко (дори всичко да е направено по правилата) сладкишът да изгуби „самочувствие“ и форма. А доброто суфле трябва да има вид на уверена красавица, с леко наперено излъчване. Тайната на въздушния деликатес е, че няма тайна - опитвайте и се дръжте наперено, защото всяка хапка е вкусен подарък.

Предлагам ви един различен, интересен и пристрастяващ вариант на суфле - нежно и въздушно, с течен център от топъл тахан.

Използвах 115 г масло, 120 г тахан, 1 ч. лъжичка сол, 2 яйца, разделени жълтъци от белтъци, плюс 4 яйчени жълтъци, 120 г захар, 2 с. лъжици брашно.

Как го направих: Разтопих маслото и го разбърках с тахан и сол. Охладих за около 10 минути и смесих с белтъците. Разпених жълтъците с миксер. Добавих захар и продължих да разбивам докато станаха плътни, бледи и лъскави. Прибавих към тях охладената таханова смес и брашното. Разбърках докато се комбинират. Оставих в хладилник за една нощ. Загрях фурната до 190 С. Използвах форми от метално фолио за еднократна употреба, облицовани с хартия и пекох за около 12 минути. Суфлето в тези форми е готово, когато леко бухне, добие златист загар около ръбовете и има мека, течна сърцевина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР