Oще една глътка

Допълнителна порция грижи за кожата

Свобoда Сидерова 20 October 2016

Вдъхновени от многостепенната азиатска система, белите престилки разширяват сегмента на т. нар. пре-грижи. Козметичните лосиони или както ги наричат още проводници на активните съставки в клетките се използват след тоника и преди серума и крема за оптимизиране ефекта на последните. Сигурно някои от вас се питат: „Защо да усложняваме схемата в забързаното ни ежедневие?“ Мода? Маркетинг? Нито едното, нито другото. Появата на „подготвителния клас“ е закономерна. Кой ще откаже още един слой, който оставя воал от свежест, комфорт и мекота по кожата, прави я по-възприемчива и я предпазва от признаците на стареене? А това е по-ценно от загубата на време.  

Три въпроса, три отговора

Разликата с тоника? Лосион може да е всяко течно средство. Новата категория step by step обаче няма нищо общо с почистването и тонизирането на кожата. Освен че хидратират, пре-лосионите я възстановяват, укрепват защитната й бариера и имат антиейдж ефект. Някои дори се конкурират със серумите. 

Трябва ли крем? Ако обичате леки текстури – не. Но кожата, както и вие, няма да изкара дълго на течна диета. Плюсовете на пре-лосионите не са повод да се откажете от крема или серума. Епидермисът лесно попива влага като гъба, но също толкова лесно я губи. Да не говорим, че леката текстура не позволява SPF. Само плътната позволява да запечатате влагата и да защитите кожата. 

Как се нанася? Няколко капки от вълшебната течност се разпределят върху лицето с възглавничките на пръстите. Движенията са потупващи (в Япония броят им достига до 100). Другият начин, особено ако текстурата е прекалено течна, е обтриване на лицето и шията с напоен памучен тампон за 2 мин.

Нов ритъм и нов ритуал

Диктуват ги съвременните иновации. Първи в Sisley възприеха тактиката за наслагване. Пре-лосионът Sisleya доставя първия антиейдж транш (кафяво водорасло, физалис, бяла върба, гинко билоба). Chanel не се задоволява с един продукт, а с цели два. Ноу-хау на марката е магнитен воден комплекс, преобразуващ молекулите вода в концентрична структура. Така те с лекота проникват в дълбоките слоеве на кожата, насищайки я с влага и активни съставки – ванилия планифолия в Sublimage и камелия алба и син джинджифил в Hydra Beauty. Energie De Vie на Lancome се бори с умората и първите бръчки. Формулата с френска маточина, годжи бери и тинтява зарежда клетките с енергия. Мехурчета с масла в текстурата напомнят перлички. Медният нектар на Guerlain черпи сила от пчелни продукти, а божественият на L’Occitane – от безсмъртниче (етерично масло и вода) и етерично масло от мирта. Благодарение на екстракта от роза от Йерихон, основна съставка в Aqua Infini на Galenic, клетките при тест в сушилня остават непокътнати дори след час при 37 градуса.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР